Hyvinvointi

Lisää innostusta elämääsi

Elämäntaitokouluttaja Heidi Helander-Hyvönen neuvoo mielekkääseen elämään.

Teksti Virpi Peura
Kuvat Colourbox
26.5.2011

1. Pane järjestykseen elämäsi tärkeät osa-alueet, mitä ne ovatkin: rakkaus, koti, ura, harrastus tai jotain muuta. Anna alueille arvosana 1–10. Mitä konkreettisia muutoksia voisit tehdä, jotta nämä alueet tyydyttäisivät sinua enemmän? Raivaisitko ehkä tilaa yhteiselle tekemiselle tai omalle jutullesi? Tee muutoksia vähittäin – jo yksikin myönteinen muutos heijastuu positiivisena myös muille alueille. Nopea tapa selvittää tärkeysjärjestyksiä on miettiä, mitä tekisit, jos sinulla olisi vain viikko tai kuukausi elinaikaa. Kenen kanssa olisit ja missä? Lisää näitä asioita arkipäivääsi.

Lue myös: Uupumusta vai burnoutia?2. Palauta harrastukset elämääsi. Jos lamautuneisuutesi ahdistaa sinua, koeta lisätä liikuntaa. Myös muu kiva toiminta voi vähentää pysähtyneisyyttä ja pinnan alla ehkä piilevää masentuneisuutta. Mieti, mistä ennen nautit ja mikä sai sinut liikkeelle. Voitko herättää harrastustasi henkiin? Tai mieti, mikä harrastuksessasi tuntui hyvältä: jännitys, vauhti vai jokin muu tunne. Voisiko jokin toinen juttu tuoda saman tunteen?

Katso myös: Palauta ilo elämääsi3. Ole armollinen. Älä soimaa itseäsi, jos et pysty enää entiseen. Kaikkeen et voi vaikuttaa. Puhu itsellesi kauniisti kannustaen. Muista, että pienetkin onnistumiset ovat tärkeitä. Voit lähteä liikkeelle vaikka kuinka vähästä. Selvitä vaikka yksi tavarakasa kotikaaoksesta. Kiitä itseäsi.

Katso myös vinkit ajatusten suursiivoukseen!4. Kokeile mindfulness-meditointia, joka perustuu tietoiseen hyväksyvään läsnäoloon. Herää aistimaan tätä hetkeä ja sitä, mitä teet. Keskity hengitykseesi ja hengitä rauhallisesti sisään ja ulos. Jos ajatuksesi harhailevat, totea se rauhallisesti ja palauta mielesi taas hengitykseen. Meditoi 2–10 minuuttia vähintään 4–5 kertaa viikossa. Hyödynnä myös pikkuhetkiä, kuten odottelua liikenteessä.Lue myös: Miksi pelkäämme?5. Pidä kiitollisuuden päiväkirjaa. Listaa elämän pieniä iloja ja tee vähintään yksi mukava asia joka päivä. Listaa päiväkirjaan päivittäin kolme asiaa, joista olet kiitollinen. Myönteisyys parantaa virettäsi: olosi kohenee nopeasti, kun keskityt positiivisiin asioihin.

Katso myös: Onko tämä paniikkihäiriötä?6. Rakenna myös myönteisiä tulevaisuuden odotuksia. Ne kannustavat sinua toimintaan, mikä parantaa itsetuntoasi ja innostaa sinua lisää. Kuvita tulevaisuuden toiveesi – koti, suhde, ura, mikä vain – aarrekartan kuvin, niin kuin ne olisivat jo sinun. Liimaa toiveestasi aarrekartalle kuvia ja valokuvia myös itsestäsi niissä. Kirjoita kuvaan toivettasi tukeva lause, kuten “vietän ihanan loman Havaijilla”. Katso kuvaa päivittäin, laita pikkukuva kalenterisi väliin. Iloitse tavoitteestasi ja kannusta itseäsi siihen.Elämäntaitokouluttaja Heidi Helander Hyvönen, Almonda valmennus OyHeidi Helander-Hyvönen on life coach ja ratkaisukeskeinen työnohjaaja, joka ohjaa ja kouluttaa yksilöitä, pareja ja ryhmiä sekä kouluttaa onnellisuus- ja työyhteisötaitoja. Helander-Hyvösen välineenä on myös positiivinen psykologia ja NLP eli neuroligvistinen prosessointi, joka pyrkii löytämään kunkin yksilölliset tavat aistia, havainnoida ja ajatella sekä kehittämään niitä. Myös mindfulness-menetelmä voi irrottaa kehon ja mielen jumeista sekä auttaa hallitsemaan stressiä.

Lue myös: Hyvästit huolehtimiselle

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi