Hyvästit huolehtimiselle!

Hyvästit huolehtimiselle!
Viekö murehtiminen sinulta liikaa voimia? Tässä sinulle tehokas viiden askeleen ohjelma.
Julkaistu 21.3.2012

1. Kirjoita ajatuksesi paperille 

Millaisia ajatuksia sinulla on juuri nyt? Kirjoita ylös kaikki ajatukset, jotka kulkevat tietoisuutesi läpi seuraavien kolmen minuutin aikana. 

Huomaat varmaan, että sinulla on monenlaisia ajatuksia: myönteisiä, kielteisiä ja neutraaleja. ”Kylläpä aurinko paistaa tänään ihanasti.” ”Minä en kyllä kelpaa mihinkään.” ”Unohdin pestä aamulla hampaat.”    

Kaikki ajatukset ovat hyväksyttäviä. Aivojen tehtävä on tuottaa ajatuksia. Aistivaikutelmat, ajatukset, tunteet, keholliset tuntemukset ja muistot kulkevat aivojemme läpi taukoamatta.

2. Erota rakentava ongelmanratkaisu muista ajatuksistasi 

On tärkeää, että tunnistat, millaisissa tilanteissa ongelmanratkaisu toimii hyvin – asian täytyy liittyä johonkin itsemme ulkopuoliseen ongelmaan. Se voi olla lapsen päiväkotipaikan vaihtaminen, muuttaminen isompaan asuntoon tai siivoaminen. Huomaa, että kaikkia ongelmia ei voi ratkaista. Emme voi poistaa ongelmanratkaisun keinoin mitään sisältämme, esimerkiksi ajatuksia, tunteita, muistoja, kehollisia tuntemuksia, aistivaikutelmia tai toimintaimpulsseja. Jos yritämme muuttaa sisäisiä asioita, lähes kaikki yritykset ajatella ongelmanratkaisua muuttuvat vatvomiseksi.

3. Havainnoi omia ajatuksiasi 

Opettele panemaan merkille ajatuksesi ja havainnoi niitä sellaisina kuin ne juuri tällä hetkellä ovat. Kuuntele ajatuksiasi hetki. Pane ne ainoastaan merkille: ”Pitäisikö minun hakea sitä työpaikkaa?” ”Elämäni ei mennyt niin kuin olin ajatellut.” ”En ikinä selviä siitä.” Älä kommentoi niitä. Älä arvioi ajatuksiasi, älä vastaa niihin mielessäsi äläkä kehitä niistä mielipiteitä. Älä tartu niihin, anna niiden vain olla. Kuuntele niitä niin kuin ne tulisivat sisäisestä radiosta.

4. Siedä omia ajatuksiasi 

Emme voi sulkea ajatuksia pois tai päästä niistä eroon. Huoliin ja ongelmin liittyvät ajatukset saattavat vaikuttaa sinuun juuri nyt herättämällä kielteisiä tunteita ja vaikuttamalla siihen, mitä teet ja mitä et tee.  

Anna aivojesi tuottaa ajatuksia, mutta valitse, miten kuuntelet niitä. Asiat eivät välttämättä ole niin kuin aivosi ajattelevat. Toisaalta sinulla on ehkä tietty huoliajatus juuri nyt. Sinun ei tarvitse sietää sitä, mitä ajatus sinulle sanoo (”olen arvoton”, ”murehdin lopun elämääni”), vaan sitä, että sinulla on tuo ajatus. Sano itsellesi: minulla on ajatus ”olen arvoton”, minulla on ajatus ”murehdin lopun elämääni”. Huomaa tämä ero. 

Opettele sietämään omia ajatuksiasi. Jotkin ajatukset ovat kaukaa haettuja tulkintoja asioista, jotka ovat tapahtuneet. Jotkin ajatukset kuvailevat todellisia tapahtumia ja ovat objektiivisesti tosia. Yritä olla tarttumatta ajatuksiisi ja vain sietää niitä kaikkia. Älä kysy itseltäsi, onko ajatus oikea, väärä, totta, valheellinen, hyvä tai huono. Kysy ainoastaan, auttaako se sinua.

5. Vapauta käyttäytymisesi 

Älä anna päässäsi olevien, lähes automaattisten ajatusten johtaa itseäsi vaan valitse, mitä haluat tehdä. Omat ajatuksesi voivat vahingoittaa sinua vain silloin, jos ne huijaavat sinut tekemään jotain, mitä et itse halua tehdä tai saavat sinut olemaan tekemättä jotain, mitä haluat tehdä. 

Jos pelko- ja huoliradio estää sinua hoitamasta työtehtäviäsi tai saa sinut kieltäytymään sosiaalisesta tapahtumasta, huoliajatukset johtavat sinua ja elämääsi, et sinä itse. Ne ovat vain ajatuksia, eivät muuta. Voit itse päättää, mitä teet. On mahdollista toimia päinvastoin kuin mitä ajatukset sanovat. 

Mitä todella haluat tehdä, kun huolestuneet ja levottomat ajatukset eivät enää estä sinua? Mikä on sinulle tärkeää? Mene ja tee se!

Kommentoi »