Terve.fi

Lihavuusleikkaus ehkäisee esidiabeetikoiden pienten suonten sairautta

Lihavuusleikkaus ehkäisee esidiabeetikoiden pienten suonten sairautta
Lihavuusleikkaus parantaa monien potilaiden diabeteksen ja sitä kautta ehkäisee myös diabeteksen liitännäissairauksia. Lue lisää.
Julkaistu 18.4.2017

Lihavuusleikkaus parantaa monien potilaiden diabeteksen ja sitä kautta ehkäisee myös diabeteksen liitännäissairauksia. Tuoreen tutkimuksen perusteella vaikutukset näyttäisivät olevan samanlaisia myös potilailla, joiden glukoosiaineenvaihdunta on häiriintynyt, mutta ei täytä vielä varsinaisen diabeteksen kriteereitä. Näillä esidiabeetikoilla lihavuusleikkaus pienentää riskiä sairastua pienten suonten sairauteen.

Pienten suonten sairaus on sydän- ja verisuonitauti, jota sairastavan pienissä verisuonissa on verenkierron säätelyhäiriö, joka johtaa sydänlihaksen hapenpuutteeseen. Potilaan sepelvaltimot saattavat olla silti avoimia tai vain lievästi ahtautuneet.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa lihavuusleikkaus pienensi kaikkien potilaiden riskiä sairastua pienten verisuonten sairauteen, mutta erityisen suuri vaikutus havaittiin esidiabeettisilla potilailla. Verrokkeihin verrattuna heidän sairastumisriskinsä pieneni peräti 80 prosenttia, tulokset osoittivat.

Tutkimuksen tulokset perustuvat 2 000 lihavuusleikkaukseen ohjatun lihavuuspotilaan ja yhtä monen lihavan verrokin yhdeksäntoistavuotiseen seurantaan. Osallistujien painoa ja muita terveyden mittareita seurattiin säännöllisin välein koko seurannan ajan.

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että lihavuusleikkaus voi ehkäistä pienten verisuonten sairautta, mutta havainnot korostavat myös esidiabeteksen ja esidiabeteksen hoidon merkitystä sairastumisten ehkäisyssä.

Havainnot julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Suomalaismiehistä 16 prosenttia ja naisista 11 prosenttia sairastaa aikuistyypin diabetesta, mutta suurin piirtein yhtä monella on esidiabetes. Ilman elämäntapamuutoksia ja hoitoa esidiabetes etenee usein varsinaiseksi diabetekseksi.

Lue lisää:

Kommentoi »