Terve.fi

Yleistietoa lasten sivuontelotulehduksesta

Yleistietoa lasten sivuontelotulehduksesta
Sinuiitti eli sivuontelotulehdus: Sinuiitti eli sivuontelotulehdus on nenän sivuonteloiden, kasvoluiden takana olevien ilman täyttämien onteloiden tulehdus.
Julkaistu 5.11.2013

Sinuiitti eli sivuontelotulehdus on nenän sivuonteloiden, kasvoluiden takana olevien ilman täyttämien onteloiden tulehdus. Näitä onteloita pidetään osana hengityselimiä, ne ovat yhteydessä nenään ja päästävät normaalisti liman valumaan helposti ulos kurkun takaosaan.

Kun sivuontelot tulehtuvat ja turpoavat, esimerkiksi tavallisen vilustumisen yhteydessä, liman valuminen estyy. Tämän johdosta bakteereita jää vangiksi sivuonteloihin aiheuttaen infektion.

Yleisimpiä sivuontelotulehduksia aiheuttavia bakteereita ovat Streptococcus pneumoniae, Moraxella catarrhalis ja Haemophilus influenzae.

Sivuontelotulehdukset ovat yleisempiä aikuisilla kuin lapsilla. Pienten lasten sivuontelot eivät ole täysin kehittyneet, joten tulehtumisriski on pienempi.

Oireet

Sairaus alkaa ylähengitysteiden infektiona, kuten tavallisena vilustumisena, jonka oireita ovat vuotava tai tukkoinen nenä, aivastelu ja yskä. Lima alkaa vuotaa nenästä usein ensin kirkkaana ja saattaa sitten muuttua paksummaksi ja tahmeammaksi.

Kipua voi tulla, koska paine tukkiintuneissa sivuonteloissa kasvaa, joko otsan alueella, poskien alueella, silmien välissä tai nenän takana. Kipu voi tuntua pahemmalta, kun lapsi kumartuu eteenpäin.

Jos painat lujasti tai naputat kevyesti tukkoisen sivuontelon kohtaa iholla, lapsi saattaa valittaa sen aristavuutta. Lisäksi lapsella voi olla kuumetta, päänsärkyä ja yleistä huonovointisuutta.

Sivuontelotulehduksen diagnoosi on vaikea tehdä. Lapsilla vuotava nenä yli 10-14 vuorokautta ja yskää päivin ja öin voi olla sivuontelotulehduksen merkki.

Joskus sivuontelotulehdukset alkavat äkillisesti voimakkaalla nenän tukkoisuudella, paksulla keltaisella tai vihreällä limalla ja korkealla kuumeella.

Poskiontelotulehdus voi aiheuttaa kipua, jota voidaan luulla hammassäryksi.

Krooniset otsan päänsäryt isommilla lapsilla voivat myös olla sivuontelotulehdusten aiheuttamia.

Komplikaatiot

Sivuontelotulehdukset johtavat harvoin vakaviin komplikaatioihin.

Kuitenkin sivuontelotulehdukset voivat joskus levitä muihin sivuonteloiden lähellä sijaitseviin paikkoihin, kuten esimerkiksi silmiin, aivoihin ja kasvoluihin. Lapsi ei voi hyvin. Hänellä on kuumetta, hän valittaa kovasta kivusta kasvoissa, jotka punoittavat ja ovat turvonneet. Tällöin voi olla kyse seulalokerostotulehduksesta.

Kuva: Seulalokerostotulehduksesta kärsivä lapsi.

Jos luulet, että lapsellasi on tämä vakava sairaus, ota yhteys lääkäriin välittömästi, sillä tila vaatii tavallisesti sairaalahoitoa ja suonensisäistä antibioottikuuria.

Hoito / Mitä tehdä

Ota yhteys lääkäriin, kun epäilet, että lapsellasi on sivuontelotulehdus. Jos lääkäri vahvistaa sivuontelotulehduksen, siihen tarvitaan todennäköisesti antibioottihoitoa.

Varmista, että lapsesi ottaa antibiootit määräyksen mukaisesti ja koko kuurin keskeyttämättä.

Suolavesinenätipat tai -sumute pitävät nenän limakalvot kosteina ja auttavat avaamaan sivuontelot. Tämä parantaa ilman kulkua sivuonteloihin ja liman valumista ulos, joten kipu helpottaa.

Ilmankostuttimen käyttö voi myöskin auttaa. Ole varovainen turvotusta vähentävien nenätippojen kanssa. Ne voivat auttaa kutistamaan turvonneita kudoksia muutaman ensimmäisen vuorokauden ajan, mutta niitä ei pidä käyttää kauemmin kuin 3 vuorokautta, sillä turvotus ja oireet voivat suorastaan pahentua.

Lääkkeet, kuten parasetamoli tai ibuprofeeni, auttavat alentamaan kuumetta ja helpottamaan samalla kipua. Jos lapsellasi on allerginen nuha (heinänuha), lääkäri voi suositella antihistamiineja.

Soita lääkärille, jos olet sitä mieltä, että lapsesi tila pahenee tai jos sivuonteloita peittävä iho turpoaa tai punoittaa. Ota yhteyttä lääkäriin myös, jos lapsellasi on yhä kuumetta 2 tai 3 vuorokauden antibioottihoidon jälkeen.

Ennaltaehkäisy

Sivuontelotulehdukset kehittyvät usein tavallisen vilustumisen komplikaatioina ja on vaikeaa ennaltaehkäistä lastasi vilustumista.

Käyttämällä ilmankostutinta voit välttää talvisin kuivaa sisäilmaa, joka voi kuivattaa sivuonteloiden limakalvoja. Se vaikeuttaa liman valumista ulos ja siten limakalvot tulehtuvat todennäköisemmin.

Älä altista lastasi tupakansavulle, koska se lisää hengitystietulehdusriskiä lapsilla.

Lapset, joilla tiedetään olevan allergioita, voivat vähentää sivuontelo- ja muiden tulehdusten riskiä ottamalla säännöllisesti allergialääkkeensä.

Kommentoi »