Terve.fi

Kuulon huonontuminen voi olla merkki dementiasta

Kuulon alenemien aikuisiällä on merkki siitä, että tulee todennäköisemmin kärsimään dementiasta.

Tutkimus todistaa, että kuulon alenemien aikuisiällä on merkki siitä, että tulee todennäköisemmin kärsimään dementiasta tai kognitiivisestä heikkenemisestä kuin sellaiset ikätoverit, joilla on hyvä kuulo.

JAMA Otolaryngololgy – Head & Neck Surgery -lehdessä joulukuun alussa julkaistussa meta-analyysissa huomioitiin 36 tuoretta tutkimusta ympäri maailmaa, joista pystyttiin päättelemään kuulon alenemisen ja muun kognitiivisen heikkenemisen suhdetta. Tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä 20 264 ihmistä, joilta oli testattu sekä kuulo että kognitiivinen taso suhteutettuna ikään.

Tutkimuksessa havaittiin, että ihmisillä, joiden kuulo oli heikentynyt ikääntymisen myötä, oli jopa kaksi kertaa todennäköisemmin myös kognitiivista heikkenemistä ja 2,4-kertaisesti enemmän dementiaa.

- Tulokset osoittavat, että kuulon heikkeneminen voi olla merkki kognitiivisen heikentymisen ja dementian riskeistä, tutkimuksen johtaja David Loughrey sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Analyysin aineistona käytetyistä tilastoista havaittiin myös, että vaikka vaskulaariset riskitekijät, kuten tupakointi, korkea verenpaine tai diabetes, voivat selittää joidenkin kognitiivisten taitojen heikkenemistä, niin kuulon osuus on silti merkittävä. Kuulon heikkeneminen liittyi siis edelleen kognitiiviseen heikkenemiseen ja dementiaan, kun laskennassa huomioitiin esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien aiheuttamat riskitekijät.

Jopa puolella yli 75-vuotiaista on ongelmia kuulon kanssa, mikä voi johtaa monenlaisiin terveysongelmiin. Sen lisäksi että huono kuulo vaikeuttaa päivittäistä elämää ja sosiaalista kanssakäymistä, on tärkeää huomata, että ikäihmisen voi olla vaikeaa seurata myös lääkärin tai hoitajien antamia ohjeita. Sosiaalisen elämän vaikeudet johtavat tietysti helposti myös yksinäisyyteen ja masentuneisuuteen.

Lähteet: JAMA 7.12.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Julkaistu: 23.12.2017
Kommentoi »