Terve.fi

Näin kuulosi kärsii – 5 merkittävää kuulon pilaajaa

Näin kuulosi kärsii – 5 merkittävää kuulon pilaajaa
Kuulo kärsii nykypäivänä monenlaisesta melusta, kuten esimerkiksi työkoneista ja musiikista.
Julkaistu 10.12.2014

Kuulon suojelemiseksi on syytä käyttää kuulosuojaimia ja välttää ylimääräistä altistumista metelille.

Nykyihminen altistuu päivittäin monenlaiselle melulle, josta voi olla vakavaakin haittaa kuulolle. Työskentelemme työpaikoilla, joissa meteli voi kohota päätä huimaavaksi, ja käymme konserteissa, jossa musiikki pauhaa joskus luvattomankin kovalla. WebMD.com listasi merkittävimpiä syitä kuulon heikkenemiseen.

1. Jatkuva altistuminen melulle työpaikalla

Pitkäaikainen altistuminen jatkuvalle kovalle metelille voi aiheuttaa pysyvää kuulon heikkenemistä. Yleisin syypää on työpaikalla esimerkiksi koneista syntyvä melu. Myös moottoripyörät ja voimatyökalut voivat vahingoittaa kuuloa ajan myötä. Jos voit, vältä meluisia työpaikkoja tai pidä ainakin riittävästi taukoja melusta. Käytä myös korvatulppia tai kuulosuojaimia.

2. Lääkitys

Joidenkin lääkkeiden tiedetään aiheuttavan kuulon heikkenemistä mahdollisena sivuoireena. Näihin kuuluvat tietyt antibiootit ja syöpälääkkeet. Kuuloa seurataan usein lääkityksen aikana, mutta joissakin tapauksissa kuulon heikkeneminen voi olla pysyvää. Myös säännöllinen aspiriinin, tulehduskipulääkkeiden ja parasetamolin käyttö voi kohottaa kuulon heikentymisen riskiä. Joissakin tapauksissa kuulo palaa ennalleen, kun lääkkeiden käytön lopettaa.

3. Konsertit, kovat äänet ja ja tinnitus

Jos olet käynyt meluisassa konsertissa ja korvissasi soi sen jälkeen, kärsit tinnituksesta. Rock-konsertin keskimääräinen desibelimäärä on 110 eli riittävä aiheuttamaan pysyvää kuulon heikkenemistä vain 15 minuutin jälkeen. Kuulovaurioita voi tapahtua missä tahansa metelissä, joka ylittää 85 desibeliä. Muihin riskiä kohottaviin ääniin kuuluvat lehtipuhaltimet ja moottorisahat. Normaali keskustelu pyörii noin 60 desibelissä.

Tinnitus voi kestää tunteja, päiviä, viikkoja tai olla jopa pysyvää. Välttääksesi kuulovauriot käytä korvatulppia ja vältä altistumista melulle.

4. Kuulokkeet

Jos muut pystyvät kuulemaan musiikin, jota kuuntelet kuulokkeilla, kannattaisi laskea äänenvoimakkuutta. Kuulokkeiden käyttö voi aiheuttaa väliaikaisen tai pysyvän kuulovaurion, ja mitä kovempi ääni on ja mitä pidempään se kestää, sitä korkeampi kuulovaurion riski on.

5. Korvavaikku

Korvavaikku suojelee korvakäytävää lialta ja bakteereilta, mutta sitä voi kerääntyä käytävään liikaa, ja se voi kovettua. Tämä tukos saattaa heikentää kuuloa, aiheuttaa korvasärkyä tai tunteen siitä, että korva on lukossa. Jos luulet, että korvassasi on tukos, älä yritä poistaa sitä pumpulipuikolla. Lääkäri voi suorittaa toimenpiteen nopeasti ja turvallisesti.

Lähde: WebMD.com

1 kommentti