Terve.fi

Tinnituksen oireet

Tinnituksen oireet
Tinnitus voi olla kohinaa, suhinaa, piipitystä tai soimista. Katso myös lista tinnituksen oireista, joiden myötä olisi hyvä mennä lääkäriin.
Julkaistu: 6.8.2019

Tinnituksen selkein oire on korvissa tai pään alueella kuuluva ääni. Ääni on yksilöllinen, ja se voi olla soimista, piipitystä, suhinaa tai kohinaa, mutta se ei ole peräisin ulkoisesta lähteestä.

Yleensä tinnitus on vain henkilön itsensä havaittavissa, eivätkä muut kuule ääntä. Jos tinnitukseen liittyy pulsoivan tykytyksen tunne, voi ulkopuolinenkin sen havaita.

Usein tinnitukseen liittyy kuulon heikkenemistä ja toisinaan jopa unihäiriöitä, keskittymisvaikeuksia ja masennustakin.

Tinnituksen oireet, joiden ilmetessä olisi hyvä hakeutua lääkäriin:

  • nopeasti kehittyvä tinnitus.
  • jatkuva tai häiritsevä tinnitus.
  • pulssin tahdissa sykkivä tinnitus.
  • tinnitus, joka liittyy kuulon nopeaan tai toispuoleiseen alenemaan.
  • tinnitus, johon liittyy muita oireita, kuten esimerkiksi kipua, tai huimausta.

Tinnitusdiagnoosi perustuu potilaan antamiin kuvaukseen oireesta sekä esitietoihin, joissa korostetaan tinnituksen alkamistapahtumaa, melualtistusta, muita sairauksia ja lääkitystä. Vastaanotolla pyritään selvittämään, onko tinnituksen taustalla jokin sairaus ja tila, vai esiintyykö tinnitus ainoana oireena muuten terveellä henkilöllä.

Potilaan korvat tutkitaan huolellisesti ja kuulo mitataan mahdollisen kuulonaleman varalta. Lisäksi tutkitaan, pystytäänkö tinnitusta maskeeraamaan eli väheneekö tinnituksen häiritsevyys, kun taustalla kuuluu muuta ääntä.

Yleensä kuvantamistutkimuksia ei tarvita, jos kyseessä on molemmin puolin esiintyvä, tasainen ja yli kuusi kuukautta jatkunut tinnitus. Jos epäillään esimerkiksi kuulohermon kasvainta tai sykkivän tinnituksen taustalla olevia verisuonimuutoksia, magneettikuvaus on aiheellinen.

Lähteet:

Saarelma O. Tietoa potilaalle: Tinnitus (korvien soiminen). Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 2018.

Aarnisalo. Korvien soiminen (tinnitus), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2013.

Ylikoski J. Tinnitus. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2009.

Kommentoi »