Terve.fi

Kun aurinko aiheuttaa ihottuman

Kun aurinko aiheuttaa ihottuman
Auringonvalo piristää ja vaikuttaa vuorokausirytmiimme, ja auringon vaikutuksesta ihossamme muodostuu
Teksti
Julkaistu 27.6.2006

Auringonvalo piristää ja vaikuttaa vuorokausirytmiimme, ja auringon vaikutuksesta ihossamme muodostuu D-vitamiinia. Auringonvalon sisältämä ultraviolettisäteily rauhoittaa monia ihotauteja kuten atooppista ihottumaa tai psoriaasia, mutta UV-säteily voi aiheuttaa myös ihosairauden.

Liiallista auringonpalvontaa saattaa seurata auringonpolttama, jonka ehkäisemiseksi tulisi käyttää aina riittävän voimakkaita aurinkosuojavoiteita. Polttaman kotihoidoksi soveltuvat viilentävät kosteat kääreet ja miedot kortisonivoiteet. On tärkeää tietää oma ihotyyppinsä: toiset palavat auringossa hyvin nopeasti kun taas toiset eivät pala juuri koskaan.

Varsinaisista valoihottumista puhutaan, kun aiemmin aurinkoa hyvin sietänyt iho alkaa oireilla epätavallisen vähäisessä altistuksessa tai epätavallisin muutoksin.

Monimuotoinen valoihottuma – monen riesana

Niin sanottu monimuotoinen valoihottuma on valoihottumista tavallisin. On arvioitu, että jopa 10-20 % pohjoismaisista henkilöistä kärsii siitä jossakin elämänsä vaiheessa.

Oireet alkavat yleensä kevätkelien koittaessa, ja nimensä mukaisesti ihottuma voi olla hyvinkin erilainen eri henkilöillä.

Joissakin tunneissa altistuksen jälkeen iholle voi nousta kutisevia näppylöitä, ryyhkää tai koholäiskiä, ja ne paikallistuvat ainoastaan ihoalueille, jotka ovat altistuneet auringonvalolle, kuten korvalehtiin, rintakehän yläosiin ja kämmenselkiin. Oireilu alkaa usein yllättäen ja aiemmin ihminen on saattanut sietää auringonvaloa erinomaisesti.

Onneksi kesän myötä oireilu häviää tai ainakin helpottaa ihon tottuessa ulkona velloviin UV-säteisiin. Ennustetta on vaikea sanoa: joillakin oireilu toistuu vain joinakin kesinä, joillakin sitä ilmenee vuosittain koko loppuelämän. Syytä taudille ei tiedetä, mutta on ajateltu kyseessä olevan jonkinlainen tuntematon allerginen mekanismi.

Kortisonivoiteet hoitavat ihottumaläiskiä ja antihistamiinitabletit voivat lievittää niihin liittyvää kutinaa. Hankalimmissa tapauksissa ihotautilääkärit voivat järjestää valototutushoidon valohoitolaitteiden avulla, mutta sekin auttaa vain yhden kesän ajan ja hoito on siksi uusittava vuosittain.

Myös lääkeaineet voivat aiheuttaa valoihottuman

Valoekseema tarkoittaa valoihottumaa, jossa iholle kehittyy rokahtumaa ja vihoittumaa, mutta vain auringonvalon läsnä ollessa ja ihoalueille, jotka ovat altistuneet auringonvalolle.

Tietyt elimistölle vieraat aineet kuten kivihiiliterva voivat aiheuttaa valoekseemaa. Myös monet lääkeaineet ovat valolle herkistäviä, esimerkiksi eräät antibiootit ja psyykenlääkkeet.

Valolle voimakkaasti herkistäviä aineita saattaa löytyä myös luonnosta – muun muassa ukonputki on valoekseemaa aiheuttava kasvi, jota ei kannata kitkeä kesäisin paljain käsin auringossa.

Valokosketusallergiasta puhutaan, kun jokin iholle levitetty aine aiheuttaa kosketusallergisen reaktion, mutta vain ihoalueille, jotka altistuvat samalla myös UV-säteille. Esimerkiksi kosmetiikkatuotteissa esiintyy hajusteita tai säilöntäaineita, jotka voivat aiheuttaa valokosketusallergiaa sille taipuvaisille ihmisille.

Lue lisäksi:

Lääkärikirja: Psoriaasin oireet ja hoito

Kommentoi »