Terve.fi

Kavala auringonpistos – näin tunnistat ja hoidat

Kavala auringonpistos – näin tunnistat ja hoidat
Auringonpistoksen oireita ovat sekavuus, pahoinvointi, ihon kuumuus sekä päänsärky.
Julkaistu: 17.6.2011

Auringonpistos on vaarallinen, terveyttä uhkaava tila. Auringonpistoksen saaneen ihmisen ruumiinlämpö voi nousta 10–15 minuutissa yli 40 asteen. Sen oireet tulee havaita äkkiä ja hoito aloittaa heti, ettei se aiheuttaisi suuria terveysongelmia.

Auringonpistoksen suurimpia riskiryhmiä ovat: vauvat, lapset, vanhukset ja ripulista kärsivät. Suomessa asuminenkin tekee alttiimmaksi: viileän ilmaston asukit eivät ole niin tottuneita suureen kuumuuteen. Auringonpistokseen voi joissain tapauksissa kuolla.

Auringonpistoksen tunnistaminen

Auringonpistoksen saanut voi vaikuttaa verkkaiselta ja käyttäytyä normaalista poikkeavalla tavalla. Pistoksen uhri voi vaikuttaa hämmentyneeltä, eksyneeltä ja sekavalta. Auringonpistos aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia, pyörrytystä, ärtynyttä oloa, ihon kuumuutta sekä vaikeissa tapauksissa tajuttomuuden. Toisinaan auringonpistokseen liittyy lihaskramppeja. Auringonpistoksen saanut on aina ollut liian kauan alttiina suoralle auringonvalolle.

Auringonpistoksen syntyminen ei vaadi fyysistä rasitusta.

Auringonpistoksen hoito

Vie auringonpistoksen uhri välittömästi varjoon. Viilennä häntä joko kaatamalla vettä hänen päälleen, käärimällä pää viileään pyyhkeeseen tai leyhyttele hänen päätään vaikkapa sanomalehdellä. Auringonpistoksen saaneen tulee levätä. Pään kohottaminen helpottaa oloa.

Lue auringonpolttamasta: Auringonpolttaman oireet ja omahoito

Auringonpistoksesta toipuminen vaatii nopeaa ruumiin viilentymistä. Diabetes, liikalihavuus ja sydänongelmat hankaloittavat ruumiin lämmönsäätelyä, joten auringonpistoksesta toipuminen on hitaampaa.

Auringonpistoksen ennaltaehkäisy

Suojaa pää auringolta. Auringonpistos johtuu ennen kaikkea päähän kohdistuneesta auringonlämpösäteilystä. Iso lierihattu on paras keino estää pään kuumeneminen.

Juo paljon nesteitä; mieluiten vettä tasaiseen tahtiin. Älä anna ruumiisi kuivua. Muista kuitenkin, että vaikka äärimmäisen kylmät juovat maistuvat helteellä, ovat haaleat juomat vatsan ja ruumiin kannalta parempia. Alkoholia, kofeiinia ja muita nestettä vähentäviä aineita tulee vältellä.

2 kommenttia