Terve.fi

3 hyvää syytä suojata itsesi ja lapsesi auringolta

3 hyvää syytä suojata itsesi ja lapsesi auringolta
Tiedätkö miten liiallinen auringonotto voi vaikuttaa terveyteen? Lue auringonotosta ja sen vaikutuksista.

Kesäisin on mukavaa lekotella auringonpaisteessa, kun lapset telmivät rantavedessä tai leikkivät ulkosalla. Auringon aiheuttamia ongelmia ei tule kovinkaan pohdittua, vaikka erityisesti ne pitäisi pitää mielessä. Melanooma ei ole ainoa auringon haittavaikutus, pikemminkin vain se tunnetuin. Tiedätkö nämä WebMD:n listaamat liiallisen auringonoton vaikutukset?

Rusketus on eräänlainen palovamma

Ruskettunutta ihoa pidetään yleisesti kauniina, vaikka itse asiassa se on ihon ylimmän kerroksen eli orvaskesin vahingoittumista. Estä ihon vahingoittumista käyttämällä aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on vähintään 15, tai jos ihosi vaalea ja palaa helposti, valitse vähintään suojakerroin 30. Palaminen ilmenee punoituksena, kuumottaa koskettaessa ja kenties sattuu lievästi. Itse asiassa tämä ultraviolettisäteilyn aikaansaannos on ensimmäisen asteen palovamma.

Palamisen merkit ilmestyvät yleensä vasta tunteja auringolle altistumisen jälkeen ja voivat pysyä muutamasta päivästä viikkoihin. Esimerkiksi ibuprofeiini, kylmäkääre ja kosteuttavat voiteet voivat hellittää kipua. Iho on palanut pahasti, kun palanut kohta on punainen, turpoaa ja polttelee. Palaneelle kohdalle voi ilmestyä myös vesikelloja. Näitä rakkuloita ei saa puhkaista, sillä ne tulehtuvat herkästi. Kannattaa harkita lääkärikäyntiä, jos auringonpolttamaan tulee rakkuloita. Tällainen ihon palaminen kertoo toisen asteen palovammasta, joka vahingoittaa ihon kerroksia syvältä.

Aurinko vanhentaa ihoa

Reippaalla auringonotolla iho altistuu ultraviolettisäteilylle, jolloin ikääntymisen vaikutukset kiihtyvät ja riski sairastua ihosyöpään kasvaa. Ryppyjä esiintyy useimmiten alueilla, jotka ovat eniten auringossa – eli kasvoissa ja kaulassa. Yli 80 prosenttia aikuisten vanhenemisen merkeistä johtuvat nuorena saadusta rusketuksesta – pidä siis lapsesi poissa auringosta. Liiallinen aurinko aiheuttaa myös ihon epäsäännöllistä värjäytymistä ja ihon pysyvää punertumista, joka aiheutuu pienten verisuonten venymisestä.

Pisamat ovat lisäksi tuttua seuraa vaaleaihoisille ja puna- tai vaaleatukkaisille ihmisille, jotka viettävät paljon aikaa auringossa. Pisamat eivät ole vaarallisia terveydelle, mutta joidenkin syöpien esivaihe ilmenee pisamaa muistuttavina läiskinä. Niin ikään pigmenttitäplät ovat auringonvalon seurausta. Nämä ruskeat tai harmaat täplät lisääntyvät vanhenemisen myötä, mutta ovat täysin harmittomia. Maksaläiskät taas eivät suoranaisesti johdu auringonvalosta, mutta aurinko pahentaa niitä. Läiskiä voi hillitä käyttämällä aurinkovoidetta.

Aurinko aiheuttaa vakavia tauteja

Pienet, hilseilevän punaiset, ruskeat tai ihonväriset läiskät – eli aktiininen keratoosi – esiintyvät useimmiten kasvoilla, kaulassa tai käsissä. Suurin riski aktiiniseen keratoosiin on vaaleaihoisilla ihmisillä, joilla on vaaleat tai punaiset hiukset ja siniset tai vihreät silmät. Pahimmillaan nämä täplät voivat kehittyä ihosyöväksi, mutta aikainen hoito pysäyttää kehityksen. Huulirohtuma kuuluu vanhempien miesten vaivoihin. Rohtuma sijaitsee yleensä alahuulessa ja esiintyy hilseilevinä läiskinä, yhtäjaksoisena kuivuutena tai huulen rikkoutumisena. Hoitamattomana huulirohtuma voi kehittyä ihosyöväksi.

Auringon haittavaikutuksista ihosyövät ovat tunnetuimpia. Okasolusyöpä ilmenee punaisena kyhmynä, hilseilevänä kasvaimena tai parantumattomana haavana. Syöpä on hoidettavissa, jos se havaitaan ja hoidetaan ajoissa. Tyvisolusyöpä taas on yleisin ihosyöpä, ja sitä esiintyy useimmiten aikuisilla. Syöpä on helposti hoidettavissa eikä leviä kovin helposti. Tyvisolusyövällä on monia muotoja, kuten vahamainen kyhmy, sileä kasvain tai ruskea laikku. Melanooma on ihosyövistä tunnetuin ja myös tappavin. Yleensä melanooma alkaa luomena, joten kaikkia luomen muutoksia kannattaa pitää tarkasti silmällä. Melanooman voi parantaa, jos se löydetään ja hoidetaan ajoissa.

Paras keino suojautua haittavaikutuksilta?

Ainoa toimiva keino välttää kaikki auringon aiheuttamat sairaudet on välttää itse aurinkoa. Pidä itsesi ja lapsesi pois auringosta erityisesti kymmenen ja neljän välillä, jolloin auringonsäteet ovat voimakkaimmillaan. Aina ulkoillessasi käytä anteliaasti aurinkovoidetta (unohtamatta huulia ja korvia), käytä hattua ja aurinkolaseja, sekä pukeudu peittäviin vaatteisiin. Jos huomaat jotain aiemmin mainituista vakavista oireista, mene heti lääkärin puheille.

Lähde: WebMD.com

Julkaistu: 11.6.2009
Kommentoi »