Terve.fi

Kovettumat, syylät ja rakot

Kovettumat, syylät ja rakot
Kovettumat ja rakot ovat yleisimpiä jalkoihin muodostuvia ikäviä vaivoja. Syylät voivat jalkojen lisäksi esiintyä myös käsissä.
Teksti
Julkaistu 2.4.2009

Jalkoihin voi muodostua hiertymiä ja rakkoja, kun iho joutuu kitkan ja hankauksen kohteeksi. Usein uusien, vielä jalkaan muotoutumattomien, kenkien käyttö ensimmäistä kertaa saa helposti aikaan rakon. Olennaista onkin valita oikeankokoiset ja -malliset kengät. Koska ohut ja kuiva iho hiertyy helpommin, on jalkojen rasvauksella myös tärkeä rooli rakkojen muodostumisen ennaltaehkäisyssä.

Kolottavatko korkokengät? Näin selviät kivusta

Rakot

Kun tietää altistuvansa helposti rakoille, esimerkiksi pitkällä vaelluksella, voi rakkoja ehkäistä rakonestopuikolla, talkilla, vaseliinilla tai suojaamalla tyypillisesti hankautuva ihoalue rakkolaastarilla.

Muodostunutta rakkoa hoidetaan suojaamalla sitä tarttumattomalla haavatuotteella, kuten rakkolaastarilla. Laastaria voi pitää suojana noin viikon ajan, jotta uusi iho ehtii muodostua.

Jos rakko punoittaa tai kipuilee, kannattaa jalat pestä ja vaihtaa uusi laastari.

Kovettumat

Ihon altistuessa voimakkaalle paineelle ja kulutukselle muodostuu helposti kovettumia ja känsiä. Kovettumien muodostumista edesauttavat myös jalkojen virheasennot, kovat kävelyalustat, epäsopivat kengät, yleensä liian pienet tai ohutpohjaiset, sekä sukat tai sukattomuus. Tyyppipaikat kovettumille ovat päkiä, kantapää ja vaivasenluun sivut.

Kuiva iho kovettuu helpommin kuin joustava iho. Kovettumia hoidetaan rasvaamalla niitä rasvaisella jalkavoiteella, joissa erityisesti kuiville jaloille ja kovettumille suunnatuissa versioissa on tehoaineena kovettumia pehmittävää ureaa (karbamidia). Erittäin itsepintaisten kovettumien hoitoon voi kokeilla myös salisyylipitoista voidetta.

Kovettumien hieronta pyörivillä liikkeillä tehostaa voiteen imeytymistä. Kantapäiden kovettumille on saatavilla myös suojaavia ja pehmentäviä halkeamalaastareita. Kenkiin voi kokeilla iskunvaimentimeksi silikonista valmistettuja kantapään pehmusteita, jotka ehkäisevät kovettuman muodostumista.

Kovettumien voimakasta hiomista jalkaraspilla ei suositella, koska se voi kiihdyttää ihon paksuuntumista. Muutama veto esimerkiksi hohkakivellä ennen voiteen levittämistä tehostaa sen imeytymistä.

Känsät

Känsä on tarkkarajainen ja kiilamainen ihopaksunnos, joita esiintyy tyypillisesti varpaiden virheasentojen ja liian pienten kenkien käytön seurauksena. Kroonistuessaan känsät voivat alkaa aristaa myös levossa. Virheasennoista johtuvia känsiä voi ehkäistä esimerkiksi varpaiden oikaisijalla.

Miten eroon jalkasienestä? Lue asiantuntijan vastaus

Känsien hoitoon on apteekista saatavilla geeliä, liuosta ja laastareita. Känsää voidaan suojata esimerkiksi liimattavilla ihosuojilla ja kipua tai aristusta keventää erilaisten ihosuojien ja laastareiden avulla.

Syylät

Syylät ovat papilloomaviruksen aiheuttamia ja niitä esiintyy tyypillisesti käsissä ja jaloissa. Syylät ovat tyypillisiä etenkin lapsilla ja nuorilla, vanhuksilla niitä ei juuri esiinny. Syylät tarttuvat helposti ihokontaktin kautta tai esimerkiksi yleisten pesutilojen lattioilta, jossa se voi elää parikin viikkoa.

Syylä on aluksi sileäpintainen näppylä, joka muuttuu kasvaessaan kukkakaalimaiseksi. Kun syylä kasvaa jalkapohjassa syvemmälle ihoon, se voi tuottaa painetta ja kivuntunnetta hankaloittaen astumista.

Suurin osa syylistä paranee itsestään vuoden sisällä, joskus ne voivat viipyä pidempääkin. Mikäli syylät eivät ole esteettisesti haitallisia tai kipeitä, voidaan niiden odotella häviävän itsestään.

Paras ehkäisy syylää, ja muita ihoinfektioita, vastaan on terve, joustava iho ja hyvä yleiskunto, tosin tarkkaa näyttöä siitä, että syylätartunnan voisi välttää, ei ole.

Syylää voidaan hoitaa samoilla pehmentävillä ja suojaavilla tuotteilla kuin känsiä, kuten maitohappokollodium-valmisteella, salisyylivaseliinilla ja teepuuöljyllä. Kannattaa varautua siihen, että hoitoaika voi kestää parinkin kuukauden ajan. Etenkin lasten syylissä hoitona voidaan käyttää hydrokolloidilaastaria, joka vähentää kipua, estää syylän leviämistä ja tukahduttaa syylän kasvua.

Syylien hoitoon voi kokeilla myös jäädytyshoitoa, jota voi tehdä myös kotona apteekista saatavalla hoitopakkauksella. Jalkapohjan syylät vaativat yleensä useamman käsittelykerran.

Kommentoi »