Pidä huolta jaloistasi – 8 tärkeää neuvoa
Jalat ja jalkojen hyvinvointi jää helposti vähälle huomiolle. Jaloista huolehtiminen ei kuitenkaan vaadi ihmeitä. Poimi jalanhoitovinkit!
25.6.2015
Jaloista huolehtiminen ei vaadi kalliita hoitoja. Viettämällä vain muutaman minuutin päivässä jalkojen hoitoon ja valitsemalla hyvät kengät voit välttää ongelmat, jotka saattavat johtaa kipuihin.
Jaloista huolehtiminen unohtuu monelta helposti. Ne kuitenkin kohtaavat päivittäin monia haasteita korkengistä hikisiin sukkiin tai tiukkoihin sukkahousuihin. Pelkkä käveleminen kohdistaa jalkoihimme merkittävästi stressiä.
Tässä muutama hyödyllinen vinkki jalkojen kunnossapitoon:
- Pese jalkasi (ja varpaanvälisi!) päivittäin pesulapulla – huolellisesti ja säännöllisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun on taivuttava suihkussa saippuoimaan ne. Muista myös kuivata jalat ja varpaanvälit huolellisesti.Tällä tavoin ehkäiset jalkasientä, hajuja sekä bakteereja.
- Jos tykkäät liottaa jalkojasi, unohda Epsomsuolat (magnesiumsulfaatit). Ne ainoastaan kuivattavat jalkoja, eikä niistä ole lääketieteellistä hyötyä. Sen sijaan voit käyttää lämmintä (ei koskaan kuumaa) vettä ja hiukan nestemäistä saippuaa, joka sisältää ihoa pehmentäviä aineita.
- Kosteuta jalkasi pesun jälkeen. Kuivempina aikoina jalat kannattaa kosteuttaa useamman kerran päivässä. Et tarvitse hienoja aineita, perusrasvat ja voiteet riittävät hyvin.
- Vaihtele käyttämiäsi kenkiä päivittäin. Kengät tarvitsevat aikaa kuivua käytön jäljiltä, jotta ne eivät laukaise hajuja tai tulehduksia. Vaihda sukat tai sukkahousut useammin kuin kerran päivässä. Jos haisevat jalat ovat sinulle ongelma, liota niitä vedessä, johon on sekoitettu etikkaa.
- Jalkoihin ei pitäisi sattua koskaan. Tiukat kengät voivat pahentaa vaivaisenluita, vääristää varpaiden muotoa ja aiheuttaa kivuliaita kasvaimia. Jos käytät korkokenkiä, valitse sellaiset, joiden korko on leveä, vakaa eikä viittä senttiä korkeampi. Suojataksesi akillesjännettäsi lyhenemiseltä vaihtele korkojen pituutta säännöllisesti.
- Varvastossut ja täysin tasaiset kengät eivät tue jalkaholvia – ei myöskään paljoin jaloin kävely. Naiset ovat erittäin alttiita lättäjaloille, mikä voi johtaa muihin jalkaongelmiin. Pitääksesi jalat vahvoina ja terveinä minimoi sellaisten kenkien käyttö, jotka eivät tue jalkaholvejasi.
- Raskaus, ikääntyminen ja diabetes vaikuttavat kaikki jalkoihisi. Raskaana olevat naiset tarvitsevat leväkantaiset, holveja tukevat ja iskuja vaimentavat kengät. Lisääntynyt raskauspaino voi muuttaa kengän kokoa, joten mittaa jalkasi. Vanhemmat naiset voivat tarvita pehmennystä päkiöihinsä. Diabeetikoille taas voi kehittyä vakavia jalkateriin ja jalkojen alaosiin liittyviä ongelmia. Tarkista jalkasi päivittäin ja käy podologilla (jalkojen asiantuntijalla) vähintään kerran vuodessa.
- Jos käyt pedikyyrissä hoitolassa, ole tarkkana paikan siisteyden ja hygienian suhteen. Jos sairastat diabetesta, konsultoi lääkäriäsi ennen pedikyyrin ottamista.
Lähde: Healthywomen.org