Terve.fi

Miten eroon jalkasienestä?

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu 16.4.2019

Kysymys:

Kärsin jalkasienestä ja tarvitsen neuvoja sen hävittämiseen. Kuinka kuumassa jalkasieni kuolee?

Voiko kengät pelastaa saunottamalla? Missä vaiheessa hoitoa vanhat kengät pitäisi hävittää ja ottaa uudet käyttöön? Riittääkö sukille 60 asteen pesu?

Täytyykö kodin pesutilojen lattiat pestä kloriitilla, jotta sieni ei tarttuisi uudelleen?

Vastaus:

Sukkien pesemisen 60 asteessa pitäisi riittää jalkasienen tuhoamiseen, mutta tätä matalammassa lämpötilassa sieni ei välttämättä kuole.

Kenkien saunottaminen tai ylipäänsä kenkien kuivaus ja puhdistus parantaa jalkahygieniaa ja edesauttaa jalkasienen paranemista. On varminta vaihtaa vanhat kengät uusiin, jos ongelma tuntuu jatkuvan.

Jalkasilsa tarttuu tyypillisesti yleisissä suihkutiloissa, joissa kävellään paljain jaloin. Harvemmin tartunnan saa oman kylpyhuoneensa lattiasta. Toki sienen hoidon yhteydessä kannattaa puhdistaa kaikki ne asunnon lattiat, joilla oleskellaan paljain jaloin. Kloriitti on varmasti yksi tehokas aine tähän tarkoitukseen. Jalkasienen hoitoon käytetään tavallisesti lääkkeenä sienivoidetta, jota saa apteekista ilman reseptiä. Yleensä 1–2 viikon päivittäinen käsittely riittää.

Kynsisieni vaatii yleensä hoidoksi suun kautta otettavan sienilääkekuurin, joka kestää puoli vuotta. Siihen tarvitaan resepti lääkäriltä.

Kynsisieni on ainoastaan kosmeettinen haitta, eikä se leviä kynnestä muualle. Kannattaa siis aina pohtia, onko todella tarvetta hoitaa se vai antaa sen vain olla.

Asiantuntija: LL yleislääkäri, työterveyslääkäri Antto Kajava, Lääkärikeskus Aava

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 1/2019.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.