Terve.fi

Kohtuus kaikessa – kahvi onkin terveellistä!

Kohtuus kaikessa – kahvi onkin terveellistä!
Maailman terveysjärjestö on ottanut kahvin pois mahdollisten karsinogeenien listalta.
Julkaistu: 3.10.2017

Maailman terveysjärjestö on ottanut kahvin pois mahdollisten karsinogeenien listalta. Tuoreen artikkelin mukaan on kertynyt lisääntyneitä todisteita siitä, että kahvi olisikin terveellistä ja sen käyttö olisi jopa suositeltavaa.

WHO siirsi kahvin listalle, jossa on potentiaalisesti virtsarakko- ja maksasyöpää ehkäiseviä ruokia.

WHO vahvisti, että kahvinkulutus madaltaa riskiä sairastua monen tyyppisiin syöpiin.

Kahvin terveysvaikutuksia on tutkittu viime vuosikymmeninä runsaasti. Tutkimustulokset ovat olleet pääasiassa hyviä. Noin alle neljä kahvikupillista päivässä voi tutkimusten mukaan lisätä elinikää ja sen on todettu vähentävän kuolleisuutta.

Onko kahvi oikeasti terveellistä?

Diabetes

Kahvin vaikutuksesta kakkostyypin diabeteksen riskiin on tehty monia suuria tutkimuksia muun muassa Suomessa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa.

Pääosin tulokset antavat ymmärtää, että kahvi ehkäisee kakkostyypin diabeteksen riskiä. Tutkimuksissa kahvin kulutus vaihtelee vähäisestä runsaaseen. Runsaan kahvinkulutuksen on todettu vähentävän sairastumisen riskiä kakkostyypin diabetekseen.

Parkinsonin tauti

Parkinsonin taudin riskin on todettu tietyissä tutkimuksissa alentuneen, jos kahvia on juonut pieniä määriä verrattuna verrokkeihin, jotka eivät juoneet kahvia lainkaan.

Miten Parkinsonin taudin tunnistaa? Lue Parkinsonin taudin oireista.

Toisaalta vastaavissa tutkimuksissa kahvin on todettu myös lisäävän Parkinsonin taudin riskiä.

Miksi kahvi on terveellistä?

Syytä kahvin terveyshyötyihin ei tiedetä. Yksi tekijöistä voi olla kofeiini. Kofeiinin vaikutusta on vaikeaa todentaa, koska kaikissa tutkimuksissa ei olla määritelty, onko nautitussa kahvissa kofeiinia vai ei.

Terveyshuolet ja -hyödyt

Kahvin suurkulutuksella on todettu olevan yhteys myös sydän-ja verisuonitauteihin.

Tuoreiden tutkimusten mukaan kahvi ei kuitenkaan lisää sydäntautien tai syövän riskejä, kertoo Mayo Clinic. Kahvin on todettu myös vähentävän maksasairauksien ja -syövän riskejä.

Kahvi vaikuttaa kaikkiin yksilöllisesti: eräässä tutkimuksessa havaittiin, että joillakin ihmisillä geneettinen mutaatio, minkä takia kahvi ei hajoa ruuansulatuksessa yhtä nopeasti kuin muilla. Kahvin kulutus ja hidas ruuansulatus voivat kieliä sydänsairauden riskistä, tutkimukset kertovat.

Kiehuvaksi keitetyn kahvin esimerkiksi espresson tai pannukahvin on todettu nostavan kolesterolitasoja ja ruokatorven syöpäriskiä.

Kofeiini piristää, joten fyysisten oireiden lisäksi toiminnallisesti se voi laittaa ylikierroksille ja aiheuttaa psykologisena oireena jopa ahdistusta.

Kahvi voi haitata piristävän ominaisuutensa vuoksi myös unenlaatua, nostaa verenpainetta ja aiheuttaa muutoksia sykkeessä sekä aiheuttaa sydämentykytyksiä.

Muita kahvin aiheuttamia oireita ovat närästys ja lisääntynyt virtsaamisen tarve.

Kahvin käyttö puhututtaa monia. Nykytutkimuksen valossa viitataan siihen, että kahvin kohtuukäyttö ei ole haitallista vaan monipuolisen ruokavalion yhteydessä jopa terveellistä.

Kahvin on todettu parantavan myös kognitiivista toimintaa ja vähentävän masennusta.

Lähteet:

Jane V. Higdon & Balz Frei (2006) Coffee and Health: A Review of

Recent Human Research, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 46:2, 101-123, DOI: 10.1080/10408390500400009

Kommentoi »