Terveys

Suklaata terveydeksi!

Suklaa voi olla hyväksi ja edistää terveyttä. Tumman suklaan kaakaopitoisuuden tulisi olla vähintään 70 prosenttia, jotta siitä saataisiin riittävästi terveyteen vaikuttavia antioksidantteja.

Teksti Satu Jyväkorpi
Kuvat Thinkstock
15.4.2013

Kaakao ja tumma suklaa sisältää flavonoideja, kuten katekiineja ja proantosyaaneja. Nämä yhdisteet toimivat vahvoina antioksidantteina.

Suklaan antioksidanttipitoisuuteen vaikuttaa sen kaakaopitoisuus. Tumma suklaa voi parhaimmillaan sisältää paljon terveyteen positiivisesti vaikuttavia antioksidantteja. Kaakaota ja tummaa suklaan terveysvaikutuksia on tutkittu eniten sydän- ja verisuoniterveyteen liittyen. Alustavia tuloksia on saatu myös muistin, tarkkaavaisuuden ja kognition saralta.

  1. Kaakaon ja tumman suklaan on todettu laskevan verenpainetta sekä terveillä että korkeasta verenpaineesta kärsivillä ihmisillä.
  2. Niiden on myös toettu laskevan veren insuliinitasoa sekä parantavan insuliinin toimintaa kehossa.
  3. Lisäksi ne vähentävät rasvojen hapettumista elimistössä.
  4. Kaakaon ja tumman suklaan flavanolit voivat edistää aivoterveyttä. Italialaistutkimuksessa annettiin lievistä muistihäiriöistä kärsiville eri määriä kaakaon flavanoleja sisältäviä juomia kahdeksan viikon ajan. Enemmän flavanoleja saaneet henkilöt paransivat suorituksiaan muun muassa kävely- ja puheen sujuvuustesteissä vähemmän flavanoleja saaneisiin verrattuna. Tutkimus oli ensimmäinen laatuaan.
  5. Kerta-annos (500-900 mg) kaakaon flavanoleja paransi tarkkaavaisuus- ja muistitestien tuloksia terveillä aikuisilla.
  6. Väestötutkimuksissa on havaittu, että runsaasti suklaata syövillä oli 37 prosenttia pienempi sydän- tai verisuonitautitapahtuman riski ja 29 prosenttia pienempi aivohalvausriski kuin suklaata syömättömillä.
  7. Kroonisen väsymysoireyhtymän oireet helpottivat huomattavasti siitä kärsivillä henkilöillä, kun he saivat 45 g/vrk vähintään 85-prosenttista kaakaota sisältävää suklaata kahdeksan viikon ajan.

Minkälaista suklaata kannattaa nauttia?

Suklaanvalmistusprosessi tuhoaa suuren osan suklaan flavonoideista. Etenkin suklaan kitkeryyden poistamiseksi tehtävä alkalointi sekä kaakaopavun paahtaminen pienentävät suklaan antioksidanttipitoiuuksia. Tumman, sokeroimattomien kaakaojauheiden antioksidanttipitoisuudet voivat olla jopa 2–10 kertaa suurempia kuin tumman suklaan.

Kaakao sisältää myös runsaasti mineraaleja, kuten magnesiumia. Raakasuklaassa on jäljellä enemmän flavonoideja kuin tavallisessa tummassa suklaassa. Tumman suklaan kaakaopitoisuuden tulisi olla vähintään 70 prosenttia, jotta siitä saataisiin riittävästi terveyteen vaikuttavia antioksidantteja.

Tummaa suklaata, kuten pähkinöitäkin, kannattaa nauttia kohtuudella noin 30 g/vrk. Myös sokeroimattoman kaakaon nauttiminen esimerkiksi stevian kera voi olla hyvä tapa saada paras terveyshyöty kaakaon antioksidanteista. Tutkimukset kaakaon ja suklaan terveyseduista on saatu lähes yksinomaan lyhytaikaisista tutkimuksista. Lisää tietoa kaivataan etenkin pitkäaikaisen käytön vaikutuksista terveyteen.

Kirjoittaja on elintarviketieteiden maisteri.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi