Terve.fi

Maistuuko kahvi? Kolmella päivittäisellä kupilla voi olla kohtalokkaat seuraukset!

Maistuuko kahvi? Kolmella päivittäisellä kupilla voi olla kohtalokkaat seuraukset!
Julkaistu: 8.10.2012

Jopa kohtuullinen kahvinjuominen tekee glaukoomaksi kutsutun silmäsairauden kehittymisestä todennäköisemmän, tutkijat uskovat.

Tutkijoiden mukaan kahvista löytyvät yhdisteet voivat kohottaa painetta silmämunassa, mikä voi johtaa glaukoomaan.

Tutkijat eivät kuitenkaan löytäneet yhteyttä glaukooman ja muiden kofeiinipitoisten tuotteiden, kuten teen, kolan tai suklaan, välillä.

Aiemmin tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että skandinaaviset väestöt kärsivät glaukoomasta useammin kuin muut. Skandinaavit tunnetaan myös siitä, että he kuluttavat eniten kofeiinia maailmassa.

Uudessa tutkimuksessa tarkasteltiin yli 120 000 ihmistä sekä Iso-Britanniassa että Yhdysvalloissa. Osallistujat olivat yli 40-vuotiaita, eivätkä he kärsineet glaukoomasta.  He vastasivat kyselyyn siitä, kuinka paljon kahvia he joivat. Lisäksi heidän sukunsa mahdollinen glaukoomahistoria tarkistettiin.

Tutkijoiden mukaan yli kolme kuppia kahvia päivässä juovien glaukoomariski oli suurempi kuin niiden, jotka välttivät kahvin juomista. Myös naisilla, joiden suvussa oli todettu glaukoomaa, riski oli suurempi kuin muilla.

Kahvista saattaa kuitenkin olla myös hyötyä terveydellä, sillä aiemmin tänä vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan juomalla neljästä viiteen kahvikupillista päivässä voi vähentää muun muassa sydäntautien, halvauksen ja diabeteksen riskiä.

3 kommenttia