Kauneus & Terveys

Kilpailu vapaista miehistä kiristyy suurkaupungeissaKilpailu vapaista miehistä kiristyy suurkaupungeissa

Yhdysvaltalainen New York Citystä, erityisesti Manhattanilta tuttu suurkaupunki-ilmiö, jossa hedelmällisyysiässä olevat naiset ovat vaarassa jäädä ilman sopivaa kumppania näkyy yhä vahvempana myös suomalaisessa väestönkehityksessä.
Teksti Heli-Maria Wiik
Kuvat Thinkstock

Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch sanoo, että suuremmat suomalaiset kaupungit ovat olleet jo pidempään naisille hankala paikka pariutua.

- Ilmiö on voimakkainta keskimäärin alle kolmekymmentä vuotiaiden naisten keskuudessa, hän tarkentaa.

Kaupunkilaisilmiö näkyy vahvinpana pääkaupungissamme. Helsinkiläisistä naisista on selkeä ylitarjonta. Suurin epäsuhta on 20-25 vuotiaiden sukupuolijakaumassa. Jokaista miestä kohden on 1,2 saman ikäjakauman naista. Ainut poikkeus, jossa miesten määrä oli naisia runsaampi löytyi 35-39 vuotiaiden joukosta (1,1).

Tampereella ja Oulussa miespula (1,1 naista jokaista ikäjakauman miestä kohden) taas vaivaa 25-29 vuotiaita naisia.

Lue myös: Miten elämänkumppani löydetään?

Suurten paikkakuntien joukosta löytyi tosin yksi tilastopoikkeus: Turku. Siellä nuoria miehiä oli naisille tarjolla jopa hieman enemmän. Ikäluokassa 20-25 on jokaista naista kohden 1,1 miestä.  25 -29 vuotiaiden joukossa määrä oli tasan. Miesten ylitarjontaa (1,1 miestä jokaista ikäjakauman naista kohden) – kuten Helsingissäkin – oli 35-39 vuotiaiden joukossa

Taajaman ulkopuolella

Professorin mukaan kaupunki-ilmiön vastaparina on maaseutuilmiö, jossa taajamien ulkopuolella on taas ylitarjontaa hedelmällisyysikäisistä miehistä.

- Ilmiö vaikuttaa myös parinmuodostumisikään. Maaseutuilmiössä solmitaan avioliittoja nuoremmalla iällä ja puolisoiden ikäero on myös hieman suurempi. Kaupunki-ilmiössä korostuu taas useampi suhteiden lukumäärä sekä myöhäisempi perheen perustamisikä, hän lisää.

Lue myös:

Miten löytää kumppani?

Ulkonäkö tekee onnelliseksi, mutta vain kaupungissa

Parhaat iskuvinkit naisille

Julkaistu: 8.1.2015