Kauneus & Terveys

Kilpailu vapaista miehistä kiristyy suurkaupungeissa

Yhdysvaltalainen New York Citystä, erityisesti Manhattanilta tuttu suurkaupunki-ilmiö, jossa hedelmällisyysiässä olevat naiset ovat vaarassa jäädä ilman sopivaa kumppania näkyy yhä vahvempana myös suomalaisessa väestönkehityksessä.
Kuvat Thinkstock

Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch sanoo, että suuremmat suomalaiset kaupungit ovat olleet jo pidempään naisille hankala paikka pariutua.

- Ilmiö on voimakkainta keskimäärin alle kolmekymmentä vuotiaiden naisten keskuudessa, hän tarkentaa.

Kaupunkilaisilmiö näkyy vahvinpana pääkaupungissamme. Helsinkiläisistä naisista on selkeä ylitarjonta. Suurin epäsuhta on 20-25 vuotiaiden sukupuolijakaumassa. Jokaista miestä kohden on 1,2 saman ikäjakauman naista. Ainut poikkeus, jossa miesten määrä oli naisia runsaampi löytyi 35-39 vuotiaiden joukosta (1,1).

Tampereella ja Oulussa miespula (1,1 naista jokaista ikäjakauman miestä kohden) taas vaivaa 25-29 vuotiaita naisia.

Suurten paikkakuntien joukosta löytyi tosin yksi tilastopoikkeus: Turku. Siellä nuoria miehiä oli naisille tarjolla jopa hieman enemmän. Ikäluokassa 20-25 on jokaista naista kohden 1,1 miestä.  25 -29 vuotiaiden joukossa määrä oli tasan. Miesten ylitarjontaa (1,1 miestä jokaista ikäjakauman naista kohden) – kuten Helsingissäkin – oli 35-39 vuotiaiden joukossa

Taajaman ulkopuolella

Professorin mukaan kaupunki-ilmiön vastaparina on maaseutuilmiö, jossa taajamien ulkopuolella on taas ylitarjontaa hedelmällisyysikäisistä miehistä.

- Ilmiö vaikuttaa myös parinmuodostumisikään. Maaseutuilmiössä solmitaan avioliittoja nuoremmalla iällä ja puolisoiden ikäero on myös hieman suurempi. Kaupunki-ilmiössä korostuu taas useampi suhteiden lukumäärä sekä myöhäisempi perheen perustamisikä, hän lisää.

Lue myös:

Julkaistu: 8.1.2015
Kommentoi »