Kerro se kukkasin

Kerro se kukkasin
Kukkien kielellä voi viestiä rakkaudesta, intohimosta, katkeruudesta ja vihasta. Kukalla jätetään jäähyväiset ja aloitetaan alusta. Kukkaiskielellä voi myös paljastaa sisimmät tunteensa, joita ei aina ole helppo pukea sanoiksi.
Julkaistu 11.11.2010

Kukkaiskieli kehittyi 1700–1800-luvuilla sanojen korvikkeeksi. Kasvokkain käytävän keskustelun sijaan ihmiset lähettivät toisilleen kukkia; esimerkiksi halutessaan viestinsä pysyvän salassa. Etenkin ranskalaiset hioivat aikoinaan tätä keskustelutaitoa täydellisemmäksi kehittämällä kullekin kukalle oman merkityksensä. Kukkaiskielen uranuurtajina pidetään Ranskan lisäksi Saksaa ja Iso-Britanniaa, mutta osataan sitä Suomessakin. Vuonna 1903 ilmestynyttä F. Ahlmanin Uutuskain kukkaiskieli -teosta pidetään kotimaisen kukkaiskielikirjallisuuden esikuvana.

Kulttuuri ratkaisee

Kukkien antamiseen liittyvät tavat ja käytännöt vaihtelevat maittain. Kukan vastaanottajan kansalaisuus on ostohetkellä aina ratkaiseva tekijä, siksi samaa laatua ei voi viedä samassa tarkoituksessa esimerkiksi suomalaiselle ja ranskalaiselle.

– Ranskalaiselle keltainen krysanteemi on hautajaiskukka, mutta meillä sitä voi käyttää esimerkiksi erilaisiin sidontatöihin, sanoo floristi Kristiina Hyvättinen Bieder Kukkakaupasta.

Hyvättisen mukaan kukkaiskielen merkitykset vaihtelevat ja ovat muokkautuneet ajan sekä uskomusten myötä. Taustalla piilee myös kristillinen näkökulma.

– Kukkien merkitykset ovat muuttuneet ajan kuluessa, ja niitä ovat eri kulttuurit muokanneet. Ehdotonta totuutta kukkaiskielestä ei ole olemassa.

Jasmiinia makuuhuoneeseen

Toki kukat kaunistavat sisustusta, mutta niillä on mahdollisuus tuoda säpinää myös makuuhuoneen puolelle. Intohimoa janoavien kannattaa suosia jasmiinia ja kameliaa.

– Niiden aromaattisista öljyistä lähtee tuoksuja, joiden sanotaan vaikuttavan seksuaaliseen halukkuuteen, Kristiina Hyvättinen tietää kertoa. Samasta syystä kyseisiä kukkia käytetään usein myös hajuvesiteollisuudessa.

Ajatus on tärkein

Ei se määrä, väri tai laatu. Toinen tykkää tulppaanikimpusta, kun taas toinen suosii perinteistä yhtä ruusua. Kukkien antamisessa lämmin ajatus ratkaisee.

– Kukkien lukumäärällä ei sinänsä ole mitään merkitystä. Puolisolleen voi huoletta viedä kuusi kukkaa vaikkapa kuudennen hääpäivän kunniaksi, vaikka jokin lista väittääkin sen tarkoittavan epäluottamusta, Hyvättinen naureskelee.

Hän ei kuitenkaan missään nimessä pidä kukkaiskielestä koottuja listoja pelkkänä humpuukina, vaan kannustaa ihmisiä rohkeasti tutustumaan kukkaiskielen viesteihin.

– Kukkaiskieli on todella tulkinnanvarainen juttu, eikä siihen pidä suhtautua kuolemanvakavasti. Riippuu aina ihmisestä, minkä uskomuksen pohjalta hän mitäkin tulkitsee.

Joka tapauksessa selvää on se, että kumppania ei kannata kosia kolmetoista kukkaa kainalossa. Kimppu intohimon punaisia kukkia sen sijaan voi lämmittää makuuhuoneen ilmatilaa ja vilpittömyyttä viestivät keltaiset kukat sopivat piristämään parhaan ystävän päivää.

Lyhyt oppimäärä kukkien kieleen

Kukkien lukumäärä

Näin viestit kukkien lukumäärällä:

 1. kukka:  Olet kaikkeni. Rakastan sinua!
 2. kukkaa:  Haluan tavata sinut uudelleen.
 3. kukkaa:  Haluaisin olla kanssasi kahden.
 4. kukkaa:  Kunnioitan sinua, mutten vielä rakasta.
 5. kukkaa:  Minä rakastan sinua.
 6. kukkaa:  Toivon, että paranet pian / En usko lupauksiisi.
 7. kukkaa:  Merkki kosinnasta.
 8. kukkaa:  Olen sinun kuolemaan asti.
 9. kukkaa:  Kunnioitan sinua ja olen aina ystäväsi.
 10. kukkaa:  Haluan tehdä kaikkeni hyväksesi.
 11. kukkaa:  Olen aina ystäväsi, mutta rakkauteni ei ole vielä herännyt.
 12. kukkaa:  Meillä on vaikeuksia, mutta uskon kaiken järjestyvän.
 13. kukkaa:  Minä vihaan ja halveksin sinua.
 14. kukkaa:  Olet kaikkeni!
 15. kukkaa:  Olet ansainnut kiitokseni ja kunnioitukseni / Olet kaikkeni.Neljästätoista eteenpäin olevat lukumäärät tarkoittavat: Olet kaikkeni!

Kukkien väri

 • Keltainen: Keltainen viestii iloa, vilpittömyyttä ja avoimuutta. Sillä on rohkaiseva, piristävä ja hermoja vahvistava vaikutus.
 • Lila, violetti: Lila kuvaa uusiutumista. Se antaa voimaa ja tasapainoa, mutta edustaa myös mystiikkaa ja tiedostamattomuutta.
 • Oranssi: Oranssi on hyväntuulisuuden väri, joka ilmaisee vieraanvaraisuutta ja lämpöä. Toisaalta se viestii myös voimasta, kunnianhimosta ja kestävyydestä.
 • Punainen: Punainen edustaa intohimoa, rakkautta, romantiikka ja energiaa. Se piristää, mutta voi toisaalta tehdä ihmisen myös levottomaksi. Syvä tummanpunainen viestii arvokkuudesta ja kalleudesta.
 • Sininen: Sininen viestii luotettavuudesta ja voimasta, mutta toisaalta se viilentää ja parantaa. Sinistä ei kuitenkaan kannata valita uupumuksesta kärsivälle henkilölle, sillä sen rauhoittava vaikutus voi syventää negatiivisia olotiloja.
 • Vaaleanpunainen: Vaaleanpunainen on naisellisuuden, hempeyden ja romantiikan väri. Se edustaa myös salattuja tunteita.
 • Valkoinen: Valkoinen kuvaa puhtautta, rehellisyyttä ja viattomuutta. Siihen usein liitetään myös kohtalo, talvi ja luonnollisesti lumi. Lisäksi se viestii kuolemasta ja surusta.
 • Vihreä: Tämä vuosisatoja vanha viattomuuden symboli uudistaa, rauhoittaa ja rentouttaa. Vihreään liitetään usein myös raha ja se on myös luonnon ja luonnollisuuden väri.

Leikkokukkien kieltä

 • Amaryllis: Suurenmoinen kauneus.
 • Valkoinen asteri: Rakkauteni on sammumassa.
 • Punainen ja valkoinen asteri: Ota rauhassa, kaikki järjestyy.
 • Freesia: Sait minut ansaan!
 • Keltainen iiris: Intohimo.
 • Punainen krysanteemi: Rakkaus.
 • Valkoinen krysanteemi: Uskollisuus.
 • Orkidea: Rakkaus, kauneus, pitkä ikä, kiinalainen täydellisyyden symboli.
 • Punainen ruusu: Rakkaus, kauneus, kunnioitus, rohkeus, menestys.
 • Keltainen ruusu: Kiihkeä rakkaus.
 • Valkoinen ruusu: Nöyryys, viattomuus, puhtaus, salaisuus.
Kommentoi »