Kauneus ja Terveys

Kännykkä voi huonontaa ryhtiä

Kännykkä voi huonontaa ryhtiä
Huono ryhti on kaikenikäisten vaiva ja jatkuva kännykän tuijottaminen heikentää sitä. Treeni tuottaa tuloksia nopeasti.
Julkaistu: 7.2.2017
Huono ryhti on hyvin yleinen vaiva. Se ei liity ikään, mutta elintapoihin kyllä.
Asentonsa voi tarkistaa siten, että katsoo sitä peilin kautta sivusta. Ryhti on moitteeton, kun kehosta voi piirtää suoran linjan aina korvannipukasta olkapään etuosaan ja lonkkanivelestä nilkkaan. Kun asento lytistyy, osa lihaksista venyy, osa heikkenee ja kiristyy.
Kyse ei ole vain esteettisestä vaivasta. Jos ­ranka kuormittuu väärin, se voi aiheuttaa ­niska- ja selkäkipuja sekä päänsärkyä.

Kännykkä huonontaa ryhtiä

Yksi tyypillisimmistä ryhtivaivoista on liian ­suuri notko alaselässä. Silloin lantio putoaa eteen, ja sen linja työntyy rintalastan etu­puolelle. Huono asento kuntosalilla tai juostessa voi aiheuttaa vääränlaista kuormitusta keholle. Silloin voi tulla urheiluvammoja.
– Moni hakeutuu pilatestunnille siksi, että selkä­kivut ovat kroonistuneet lysähtäneen ryhdin takia. Jatkuva kännykän katsominen saattaa aiheuttaa asentovirheen, jossa pää roikkuu eteenpäin. Tämä voi aiheuttaa kipuja myös niska-­hartiaseudulla ja lantiossa asti, pilates­ohjaaja Eerika Tenhovuori kertoo.
Ammattilainen näkee usein yhdellä silmäyksellä, onko ryhti hyvä vai huono.
– Katson pään, lapojen, rintarangan ja lantion asennon lisäksi sitä, miten henkilön jalka­pohjat ovat lattiassa ja onko kehon linja suora. Kun nostaa pään keskiasentoon, se muuttaa heti myös lantion asentoa. Tässä kohdassa pää myös kääntyy hyvin sivuille. Sitä kannattaa testata, Tenhovuori toteaa.

Testaa ryhtisi!

 1. Seiso selkä seinää vasten lantion levyisessä haarassa. Pidä kantapäät hieman irti seinästä. Kehon paino on tasaisesti molemmilla jaloilla.
 2. Nosta pää pystyyn ja pidä katse eteenpäin ja niska pitkänä. Lavat ja solisluut ovat suorassa. Hartiat ovat rentoina ja olkapäät takana.
 3. Kokeile nyt laittaa kämmen selän taakse. Hyväryhtisessä asennossa käsi mahtuu sinne eikä jää tyhjää tilaa. Silloin lanne­notko ei ole yli­korostunut tai liian suoristunut.
 4. Testaa, voitko nostaa kämmenselät kiinni seinään pään yläpuolelle. Jos tämä onnistuu helposti, hartian ja rintarangan liikkuvuus on hyvä.

Paranna ryhtiäsi

 1. Tiedosta ryhti. Tutki peilistä ja valo­kuvista, millainen kehosi asento on. Kiinnitä vaikka työpöytäsi lähelle lappu, jossa lukee ”Pysy ryhdissä!”
 2. Vahvista lihaksia. Treenaa erityisesti kehon syviä lihaksia ja lantionpohjaa. Ne tukevat lantion oikeaa asentoa. Se vähentää selän kuormittumista.
 3. Venyttele. Huomioi erityisesti lonkan­koukistajat, pakarat ja takareidet sekä rinnan, niskan ja hartian alueen lihakset.
 4. Keskity lantioon. Liike lähtee lantiosta – niin myös ryhti. Tarkkaile sen asentoa.
 5. Tunne istuinkyhmyt. Kiinnitä huomiota istumiseen. Istuinluiden pitää tuntua tuolissa, selkä on suorana, lavat ovat rennosti alhaalla ja alavatsassa on kevyt kannatus.
 6. Liiku ja urheile. Harrasta pilatesta, syvävenyttelyä, joogaa ja opettele rentoutumaan. Jumppaa myös kepillä ja jumppapallolla.
 7. Treenaa ryhtiä arjessa. Harjaa hampaita yhdellä jalalla tai päkiöillä seisten. Kun meikkaat, hae hyvä keski­kehon kannatus. Kanna kauppakasseja hyvässä asennossa. Kun treenaat arkisissa touhuissa, kehon sisäinen tuntoaistimus eli proprioseptiikka paranee, ja kroppa alkaa pikkuhiljaa hakeutua ryhdikkäämpään asentoon kuin itsestään.
Lue myös:
Kommentoi »