Hyvinvointi

Kannattaako eroseksi?

Moni harrastaa seksiä eron partaalla, mutta kannattaako se? Onko eroseksiin hyviä syitä?

Teksti Emmi Oksanen
Kuvat Fotolia
19.1.2017

Sovitteko, että suhde on ohi, paitsi sängyssä? Voiko kumppanin hyvästellä eroseksillä? Arkikokemuksen mukaan moni ainakin tekee niin. Psykoterapeutti, pari- ja seksuaaliterapeutti Milja Utukka-Jokinen on huomannut saman.

– Ihmiset saattavat ajatella esimerkiksi, että seksi oli ainoa asia, joka suhteessa toimi ja sitä voisi jatkaa, kunnes löytyy uusi kumppani.

Voiko oikeasti?

YRITÄTKÖ KUITENKIN HURMATA TAI KIRISTÄÄ?

Jos päätyy eksän kanssa sänkyyn, tai eroseksiin on suuri kiusaus, kannattaa miettiä, onko joku puoli itsessä vielä kiinni suhteessa.

– Seksi voi olla myös yritys saada toinen takaisin. Ajatus sen takana voi olla, että katso, mitä menetät minussa. Jos yrittää saada toisen takaisin seksillä, siinä on vaara, että vahingoittaa itseään tai toista.

Seksillä ei saisi myöskään kiristää, mutta silti useampi suhteen jatkamista toivova on voinut päästää suustaan lauseita, kuten: ”Meillä oli seksiä vielä eilen. Miten nyt voit lähteä? Kyllä minä voin muuttua.”

– Sellaiset keskustelut olisi ehkä pitänyt käydä kuitenkin paljon aiemmin.

Lue myös: Miksi jäät huonoon parisuhteeseen?

SUURIN OSA KATUU JÄLKIKÄTEEN

Eroseksi on huono juttu, jos seksiä käyttää johonkin muuhun kuin mielihyvän hakemiseen itselle ja toiselle. Seksi saattaa tuntua hetkellisesti hyvältä ajatukselta, mutta vastaanotollaan Milja Utukka-Jokinen on huomannut, että monia se harmittaa jälkikäteen.

– Ihmiset kokevat seksistä jälkeenpäin häpeää ja syyllisyyttä. He saattavat katua, että paljastivat itsestään vielä jotakin henkilökohtaista ja intiimiä. Useimmiten seksi haavoittaa ja pitää kiinni suhteessa.

Jos tekee mieli pyytää eksä käymään yksinäisenä sunnuntai-iltana, kannattaa miettiä, mistä tarpeesta on kyse. Miksi suhteesta on vaikea päästää irti? Miksi on vaikea mennä eteenpäin?

– Itseltään kannattaa kysyä, mitä oikeasti tarvitsee ja kaipaa. Jos on joka tapauksessa eroamassa, voi miettiä, mikä vie oikeaan suuntaan. Mistä muusta voi saada lohdutusta? Jos seksi on vain seksiä, tarvitseeko sitä harrastaa juuri entisen kumppanin kanssa?

Lue myös: Oletko valmis uuteen suhteeseen?

HUONO SEKSI VOI KRUUNATA PÄÄTÖKSEN

Aina eroseksi ei ole pelkästään vahingollista. Jos suhde ei ollut alun perinkään kovin syvällinen, tai siitä on jo irtautunut tunnetasolla, ei seksistä ole välttämättä haittaa

–  Siinä voi myös todeta, että seksi eksän kanssa on juuri niin tylsää kuin muistelikin. Se voi olla kuin piste i:n päälle, että nyt riittää.

Silloin ero voi olla entistä vahvempana mielessä.

Lue myös:

Seksisi kertoo sinusta

Kannattaako exään pitää yhteyttä?

Nämä oivallukset estävät eron

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi