Treeni ja ravinto

Jouluiset mausteet ovat todellisia terveyspommeja

Mausteilla voi lisätä ruokiin ja juomiin makuja, mutta myös terveysvaikutuksia. Tutut joulumausteet auttavat ruoansulatusta ja helpottavat ylensyönnin aikaansaamia oireita sekä alentavat rasva- ja sokeriarvoja.

5.12.2012 Terve.fi

Inkivääri

Inkivääri on monivuotinen alkujaan trooppisten alueitten ruohokasvi, jonka juurakkoa käytetään mausteena. Tuoretta juurakkoa voi säilyttää jääkaapissa viikkoja paperipyyhkeisiin kiedottuna muovipussissa. Sitä lisätään keitettäviin ruokiin noin 20 minuuttia ennen valmistumista; makeisiin ruokiin ja kastikkeisiin aivan loppuvaiheissa. Sitä ei kannata lisätä ruokiin tai juomiin liikaa sen hyvin voimakkaan maun vuoksi.

Tuoreen inkiväärin kuori raaputetaan, pilkotaan pieneksi tai puristetaan mehuksi valkosipulipuristimessa, minkä jälkeen sitä voi lisätä hedelmä- ja muihin salaatteihin. Kuivattua inkivääriä voi puolestaan lisätä makeisiin leivonnaisiin, hedelmäsalaattiin ja keittoihin. Kaakaoon, teehen ja kahviin inkiväärillä saa uutta makua. Sushin kanssa inkivääri on suorastaan välttämättömyys.

Inkiväärissä on runsaasti fenoleja ja sen antioksidanttisuusarvo on erittäin korkea. Sen öljyhartsit alentavat selvästi veren rasva-arvoja. Edistämällä ruoansulatusnesteiden ja sapen eritystä se parantaa ruokahalua ja ruoansulatusta. Samalla se laihduttaa nopeuttamalla aineenvaihduntaa, polttaa rasvaa sekä estää rasvojen imeytymistä suolistosta. Inkivääri saattaa ehkäistä mahakatarria ja mahahaavaa, muttei kuitenkaan sovi kuin pieninä määrinä mahakatarria potevalle.

Lisäksi inkivääri on oivallinen apu flunssan ja alikuntoisuuden uhatessa, sillä se alentaa kuumetta ja irrottaa limaa, lievittää kurkkukipua ja poskiontelo- ja keuhkoputkentulehdusta. Näihin tarkoituksiin käy viipaloitu juurakko teessä, inkiväärisiirappi tai -hunaja sekä karamellisoitujen inkiväärien pureksiminen. Inkivääri torjuu tehokkaasti pahoinvointia ja huimausta sekä migreeniä sen alkuvaiheissa.

Kannattaa muistaa, että inkivääri voi vaikuttaa positiivisesti Alzheimerin taudin ja dementian oireisiin ja mahdollisesti lievittää ahdistusta, masennusta ja stressiä. Inkivääriä on satoja vuosia pidetty afrodisiakkina (rakkausruokana), joka tuo voimaa, piristää ja poistaa uupumusta. Siksi sitä on nykyään jopa suklaassa, toisessa samoin vaikuttavassa aineessa.

Kardemumma

Kardemumma on inkiväärikasveihin kuuluva ruohovartinen kasvi, jonka lehtien tyvessä sijaitsevat siemenpalot ja mausteena käytettävät siemenet. Eteeriset öljyt säilyvät parhaiten kokonaisissa siemenissä, joten kardemumma kannattaa poistaa kuorista ja/tai jauhaa vasta kotona.

Kardemumma on lämmin ja makea mauste, jota voi ripotella kahviin tai teehen tuomaan itämaista häivähdystä. Sillä maustetaan ensisijassa pullia ja muita leivonnaisia, mutta voi sitä lisätä hedelmäsalaatteihin, hilloon ja pikkelsseihin, riisi- ja kasvisruokiin, jogurttiin tai smoothieen. Jouluna sitä on usein glögissä.

Kardemummakin lisää syljen, sapen ja mahanesteiden eritystä sekä parantaa ruokahalua ja ruoansulatusta ja poistaa ilmavaivoja. Se saattaa laihduttaa avittamalla kehoon kertyneitten ylimääräisten rasvojen poistumista ja auttamalla turvotukseen virtsaneritystä lisäävänä. Se auttaa tulehduksiin, vilustumiseen, kurkku- ja korvakipuun sekä kuumeeseen ja yskään irrottamalla limaa. Kardemumma on talveen sopiva lämmittävä mauste, joka rentouttaa, poistaa väsymystä, hermostuneisuutta ja unettomuutta. Mausteenkäytössä kardemumma on turvallista.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt