Vähintään puoli vuotta kestävä imetys voi tuoreen tutkimuksen mukaan pienentää lapsen riskiä sairastua leukemiaan. Leukemia ja muut lapsuuden syövät ovat johtava lasten kuolinsyy länsimaissa. Tulokset perustuvat 17 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja analyysiin.
Analyysin perusteella lapset, joita oli imetetty vähintään puolen vuoden ajan, sairastuivat leukemiaan 20 prosenttia epätodennäköisemmin kuin lapset, joita ei imetetty lainkaan tai joiden imetys kesti alle puoli vuotta. Jos analyysin tulokset pitävät paikkansa, noin 14–20 prosenttia kaikista lasten leukemioista voisi estyä, jos kaikki äidit imettäisivät lapsiaan vähintään puolen vuoden ajan, tutkijat arvioivat.
- Lue lisäksi: 7 kysytyintä asiaa imettämisestä
Leukemian tarkkaa syntymekanismia ei tiedetä, mutta todennäköisesti se vaatii geneettisen alttiuden lisäksi ulkoisen laukaisevan tekijän. Laukaiseva tekijä voi tutkimusten mukaan olla esimerkiksi viruksen aiheuttama infektiotauti. Onkin mahdollista, että imettämiseen nyt liitetty suojateho selittyy äidinmaidon suotuisilla vaikutuksilla lapsen immuunijärjestelmään, tutkijat pohtivat.
WHO:n suositusten mukaan vauvat olisi hyvä pitää täysimetyksellä kuuden kuukauden ikäisiksi ja osittaista rintaruokintaa olisi hyvä jatkaa parhaimmassa tapauksessa kahden vuoden ikään saakka.
- Lue myös: Imetyksen pulmatilanteet
Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan täysimetystä olisi hyvä jatkaa 4–6 kuukauteen ja lisäruokien aloittamisen jälkeen osittaista imetystä 6–12 kuukauteen saakka.
Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.
Lähde: JAMA Pediatrics 2017;169:e151025
Lue lisää: