Terve.fi

Ihosyövän hoito

Tärkeintä ihosyövän hoidossa on havaita muutos varhain ja saada se poistettua täydellisesti.

Tärkeintä kaikkien ihosyöpien hoidossa on muutoksen varhainen havaitseminen ja sen täydellinen poistaminen. Veitsellä tai laserilla leikkaamalla muutos poistetaan tarpeeksi suurin marginaalein. Vahvasti syöpään viittaavat muutokset ja muutokset, jotka sijaitsevat hankalissa paikoissa, poistetaan yleensä erikoissairaanhoidossa.

Varsinkin melanooman ollessa kyseessä kiinnitetään huomiota myös imusolmukkeisiin, erityisesti ns. vartijaimusolmukkeisiin. Tämä johtuu melanooman etäpesäkkeitä lähettävästä taipumuksesta. Muutosta lähellä sijaitsevat imusolmukkeet tulee tunnustella käsin. Vartijaimusolmukkeet tutkitaan esimerkiksi siniväriä tai radioaktiivisia isotooppeja käyttämällä. Mikäli vartijaimusolmukkeesta ei löydy muutoksia, on epätodennäköistä, että syöpä olisi levinnyt muualle elimistöön.

Muina hoitoina käytetään mm. muutoksen kaavintaa ja sairaaloissa toteutettavaa ns. fotodynaamista terapiaa (PDT-hoitoa) sekä nestetyppi-kylmähoitoa. Molempien teho sekä esteettinen lopputulos ovat varsin hyviä, mutta ne soveltuvat lähinnä pinnallisiin ihosyöpiin tai niiden esiasteisiin, ja melanooman hoitoon taas eivät. Nestetyppi-kylmähoito on hyvä menetelmä erityisesti hyvänlaatuisten muutosten poistamisessa, mutta se on tehokas myös pinnalliseen tyvisolusyöpään. Ihosyöpien hoidossa voidaan käyttää myös sädehoitoa. Tätä käytetään yleensä melanooman etäpesäkkeiden hoitoon tai jos muutoksen kirurginen poistaminen ei jostain syystä tule kyseeseen. Solunsalpaajia sekä muita syöpälääkkeitä käytetään myös ihosyöpien kohdalla, jos syöpä on päässyt leviämään muualle elimistöön.

Milloin lääkäriin?

Syövän varhainen toteaminen on erittäin tärkeää. Tämän takia lääkäriin hakeutumiskynnyksen ei tulisi olla liian korkea. Jos iholla oleva muutos alkaa osoittaa syövälle tyypillisiä merkkejä, tulisi hoitoon hakeutua pikaisesti. Syöpään viittaavat oireet on lueteltu yllä. Huoli muutoksen pahanlaatuisuudesta on jo yleensä riittävä syy muutoksen poistamiseen tutkimusta varten.

Ihosyövän ennaltaehkäisy

Tärkeintä ihosyöpien ennaltaehkäisyssä on riskitekijöiden tiedostaminen. Ihosyövän kehittymisen kannalta merkittävä riskitekijä on ultraviolettisäteily, joten auringolta suojautuminen niin vaattein kuin auringonsuojavoitein (sekä UV A että UV B –suoja), solariumin ja auringonoton välttäminen sekä ihon ja luomien säännöllinen seuraaminen ja aikainen hoitoon hakeutuminen ovat merkittävässä roolissa.

Lähteet:

Ihosyöpä, Syöpätaudit, Kustannus Oy Duodecim 2013

Ihotaudit, Kustannus Oy Duodecim 2017

Julkaistu: 5.4.2018
Kommentoi »