Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) riskinarviointikomitea (RAC) on todennut, että esimerkiksi Suomessakin valkoisena elintarvikevärinä käytettävän titaanidioksidin epäillään aiheuttavan syöpää päätyessään hengitysteihin. Muun muassa makeisissa ja leivonnaisissa käytettävä titaanidioksidi-lisäaine tunnetaan myös nimellä E171.
Komitea arvioi vastikään titaanidioksidin potentiaalista karsinogeenisyyttä. Tuoretta arvioita käsiteltiin CLP-asetusten valossa. CLP-asetus tarkoittaa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta kemikaalien luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta.
Saatavilla olevan tutkimusnäytön huomioituaan komitea päätti luokitella titaanidioksidin mahdolliseksi syövän aiheuttajaksi (ryhmä 2, aiheuttaa syöpäsairauden vaaraa/hengitettynä). Kemikaalineuvonnan kuvauksen mukaan hengitetyn titaanidioksidin epäillään aiheuttavan syöpää ihmiselle.
Komitean mukaan toistaiseksi ei vielä ole saatavilla tarpeeksi johdonmukaista näyttöä, jotta titaanidioksidi voitaisiin luokitella vielä vakavamman karsinogeenisyyden 1B-ryhmään, jonka kuvauksen mukaan aineen voitaisiin olettaa aiheuttavan syöpää ihmiselle. Päätöksen lopullisesta kategorian muutoksesta tekee Euroopan komissio.
Ranskalaistutkimus osoitti lisäaineen aiheuttavan syöpää eläimille
Aiemmin tänä vuonna julkaistussa ranskalaisen INRA:n tutkimuksessa todettiin, että E171 kykenee läpisemään eläinten suolistoseinämän ja pääsemään sitä kautta myös muihin kehonosiin. Säännöllisesti nautittuna lisäaine johti suolistokasvaimen muodostumiseen 40 prosentilla koe-eläimistä.
Ranska pyysikin selvitystä E171-lisäaineen turvallisuudesta ja terveysvaikutuksista. Euroopan elintarvikeviraston viime vuonna suorittaman arvion mukaan lisäaine ei ole tämänhetkisen tutkimusnäytön perusteella huolenaihe.
Lähteet:
Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi
Lue lisäksi: