Harrastatko seksiä oikeista syistä?

Harrastatko seksiä oikeista syistä?
Stressinhallintaa, sovintoseksiä vai intiimin yhteyden vahvistamista? Lue, mistä syistä seksiä kannattaa ja ei kannata harrastaa.
Julkaistu 12.5.2016

The Journal of Sex Research –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka harrastavat seksiä tavoitellakseen jotain myönteistä suhteessaan nauttivat seksistä enemmän kuin he, jotka yrittävät välttää jotakin huonoa suhteessaan seksiä harrastamalla.

Tutkijat pyysivät ryhmää ihmisiä harrastamaan seksiä viikon ajan ajatellen, mitä hyvää he voivat rakastelulla saavuttaa. Toiselle testiryhmälle tutkijat eivät antaneet mitään ohjeita. Ohjeita saanut ryhmä nautti seksistä viikon aikana selvästi enemmän kuin toinen ryhmä. Tutkimuksen tulosten mukaan seksiä ei kannata harrastaa välttääkseen riitaa tai muuta kielteistä seurausta.Lue myös: 40 syytä harrastaa seksiä

Seksi ei ole stressinhallintakeino

Seksuaaliterapeutti Anu Kinnusen mielestä syyt seksinharrastamiselle ovat hyviä niin kauan kuin seksi on väline intiimin yhteyden vahvistamiseen niin itsen kuin kumppaninkin kanssa. Seksi on silloin sekä tapa hoitaa itseä ja toista että vahvistaa ja samalla syventää suhdetta.

Kinnusen mielestä seksiä ei saisi käyttää manipuloivasti tai välineenä jonkin asian saavuttamiseksi, kuten rentoutumisen tai stressin purkamisen takia.

– Seksi voi kyllä auttaa vähentämään stressiä, mutta stressiä pitäisi ensisijaisesti vähentää muilla keinoilla, hän sanoo.

Seksi ei saisi olla siis juoksulenkin tai hömppäelokuvan katsomisen tapainen rutiinikeino nollata pää kiireisen päivän jälkeen. Näin siksi, että seksuaalisuudella on Kinnusen mielestä paljon annettavaa, kun siihen suhtautuu sen ansaitsemalla kunnioituksella ja rakkaudella. Pitäisi varata aikaa ja tilaa erilaisille kokemuksille.

Kannattaako sovintoseksi?

Sovintoseksistä puhutaan paljon. Kannattaako se?

– Sovintoseksissä pitää olla tarkka, ettei siihen liity mitään manipulatiivisia elementtejä. Seksin harrastaminen ei saisi olla syy, jonka takia pari on selvittänyt tilanteen, Anu Kinnunen pohtii.

Sovintoseksi ei saa olla siis palkkio riidan selvittämisestä tai jonkinlainen hyvitys. Eikä riitaa saa selvittää vain siksi, että pääsee petipuuhiin.

Lue myös:

Kommentoi »