Terve.fi

Häiritseekö virtsankarkailu seksielämääsi? Tässä vinkit vaivan hoitoon

Häiritseekö virtsankarkailu seksielämääsi? Tässä vinkit vaivan hoitoon
Pissa lirahtaa pöksyyn, kun liikut tai nautit hellästä hetkestä kumppanin kanssa? Kärsit luultavasti stressi-inkontinenssista, joka aiheuttaa virtsan karkaamista esimerkiksi liikunnan tai seksin aikana, kun paine kohdistuu rakkoon.
19.11.2014

Pissa lirahtaa pöksyyn, kun liikut tai nautit hellästä hetkestä kumppanin kanssa? Kärsit luultavasti stressi-inkontinenssista, joka aiheuttaa virtsan karkaamista esimerkiksi liikunnan tai seksin aikana, kun paine kohdistuu rakkoon.

Vaiva on kiusallinen, mutta siihen on onneksi myös apukeinoja, kertoo WebMD.com.

Miksi pissa karkaa?

Stressi-inkontinenssi on yhteydessä lantionpohjan lihasten vahvuuteen. Näillä lihaksilla säädellään virtsasuihkua.

Mitä heikompia lantionpohjan lihakset ovat, sitä helpommin virtsa karkaa.

Lantionpohjan lihaksia voivat heikentää raskaus, synnytys, ikä ja ylipaino.

Älä lannistu

Pissa karkaa juuri, kun olet viettämässä intiimiä hetkeä kumppanin kanssa.

– Monille naisille moinen kiusa aiheuttaa paljon ahdistusta. Huoli ja häpeä voi johtaa jopa seksuaaliseen kyvyttömyyteen, gynekologi Amy Rosenman kertoo.

Kumppanin kanssa juttelu onkin Rosenmanin mielestä ensiarvoisen tärkeää.

– Huoli voi lieventyä, kun asiasta uskaltaa maininta avoimesti.

Lirahdus liikkuessa

Virtsa voi karata lemmenhetkien lisäksi myös muissa ponnisteluissa, tavallisimmin urheillessa.

Liikuntaa ei missään nimessä kannata lopettaa, sillä ylipaino voi lisätä virtsankarkailua. Urheilumuotoja ja -tottumuksiaan voi kuitenkin viilata.

Rosenman suosittelee käymään vessassa juuri ennen liikkumista. Juomisen määrää kannattaa rajoittaa, kuitenkin niin, ettei se aiheuta nestehukan vaaraa ahkerasti liikkuessa ja hikoillessa.

Myös uudenlaiset harjoitukset ja erilaiset liikuntamuodot voivat toimia paremmin. Rakon puristumista ja venyttämistä kannattaa välttää.

Vinkkejä kotioloihin

Stressi-inkontinenssia voi hoitaa kotonakin. Seuraavilla vinkeillä kannattaa aloittaa.

Kegel-harjoitukset: Kegel-harjoitukset treenaavat lantionpohjan lihaksia. Aloita hillitysti ja tee 10 puristusta kolmessa eri jaksossa päivän mittaan. Kukaan ei varmastikaan huomaa tätä treeniä sivusta.

Harjoituskuulat: kun lantionpohjan lihakset ovat löytyneet, voit lisätä harjoittelun tehoa harjoituskuulilla. Ensin yhdellä kuulalla ja sitten vaikkapa kahdella. Jos kuula ei meinaa pysyä sisällä, aloita makuuasennossa tai hanki isompia emätinkuulia ja siirry myöhemmin pienempiin harjoituskuuliin.

Rakon kouluttaminen: kouluta rakkoa kestämään virtsaamistarvetta hieman pitempään, aluksi noin 10 minuuttia. Virtsaamiskäyntien aikatauluttaminen ja ylöskirjaaminen helpottaa koulutusta.

Ruokavalion tarkistus: ylipaino voi vaikeuttaa virtsankarkailua, joten terveellinen ruokavalio voi helpottaa oireita.

Suojat: pieniltä vuodoilta voi suojautua inkontinenssisuojilla ja pikkuhousunsuojilla.

Kosteussuoja sänkyyn: muovinen alussuojus nappaa ylimääräiset nesteet ja suojelee patjaa.

Virtsankarkailu on tavallista

Lähes jokaisella virtsa karkaa jossain vaiheessa. Kun virtsankarkailu alkaa vaivata jokapäiväistä elämää, kannattaa härkää tarttua sarvista.

Esimerkiksi urologiaan erikoistunut gynekologi tai muu ammattilainen voi tehdä erilaisia testejä ja kokeita. Ratkaisu vaivaan voikin löytyä.

Jos kotitreenit eivät auta, voi leikkaus tai muu lääketieteellinen hoito tarjota avun.

Biopalaute eli biofeedback: monitori, joka tarkkailee lantionpohjan lihasten jännitystilaa ja ohjaa treenaamaan tai vaihtoehtoisesti rentouttamaan oikeita lihaksia.

Katetri: letku, joka varastoi virtsan pussiin.

Lääkehoidot: yliaktiivisen rakon hoitoon voidaan käyttää rakkoa rauhoittavia lääkkeitä ja Botox-ruiskeita. Vaihdevuosien aikana voidaan kokeilla estrogeenihoitoa.

Leikkaus: kirurginen toimenpide voi olla vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun virtsaputkessa on tukos tai rakko on epätavallisessa asennossa.

Lähde: WebMD.com

Lue myös:

Kommentoi »