Sairaudet

Virtsarakon kouluttaminen

Virtsarakon kouluttaminen auttaa kehittämään virtsanpidätyskykyä.

9.10.2018 Terve.fi

Virtsarakon kouluttamisella pyritään vähentämään yliaktiivisessa virtsarakossa esiintyvää tiheän virtsaamisen tarvetta ja pakkoinkontinenssia parantamalla virtsanpidätyskykyä.

Yliaktiivinen rakko on suomalaisista 18–79 -vuotiaista miehistä noin 6 prosentilla ja naisista 9 prosentilla. Noin kolmannes heistä kärsii pakkovirtsankarkailusta.

Virtsarakon kouluttamisen ohjeet

Virtsarakon koulutus vaatii kärsivällisyyttä ja vie aikaa. Tuloksia voi odottaa parin kuukauden kuluessa säännöllisen harjoittelun aloittamisesta.

1. Kun tunnet virtsaamistarvetta, älä mene välittömästi vessaan, vaan pyri pidättämään virtsaa rakossa esimerkiksi 10–15 minuutin ajan. Jos tunnet panttaamisen aikana rakon seudussa kipua, mene välittömästi, mutta rauhallisesti virtsalle.

  • Kovalle alustalle istuminen voi helpottaa. Supista lantionpohjanlihaksia ja hengitä rauhallisesti.
  • Ajattele hetki, ettei vielä ole aika mennä virtsaamaan
  • Jännitä lantionpohjan lihaksia 20–30 sekunnin ajan useita kertoja peräkkäin. Tarvittaessa esimerkiksi puristaa jalat tiukasti yhteen.

2. Pidennä odotteluaikaa 15 minuutilla viikon välein.

3. Kiinnitä huomiota virtsaamistapoihisi. Virtsalla käynnin tulee tapahtua rauhassa. Anna rakon tyhjentyä kunnolla omalla paineellaan. Istu selkä suorassa ja lantion alue rentona. Voit myös virtsaamisen lopuksi kallistella vartaloa.

Voit pitää kouluttamisen aikana virtsauskerroista ja virtsamääristä päiväkirjaa (virtsaamispäiväkirja), niin näet itse kuinka tuloksesi aikaa myöten paranevat: virtsamäärät suurenevat ja virtsauskertojen välinen aika pitenee.

Milloin lääkäriin?

Ennen kuin aloitat harjoitukset, voi olla hyvä, että keskustelet oman lääkärisi kanssa virtsavaivoista, jotta tarvittavat poissulkututkimukset voidaan tehdä.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi