Terveys

Virtsankarkailu: vältä näitä juomia ja ruokia

Kärsitkö virtsankarkailusta? Se, mitä syöt ja juot, saattaa pahentaa oireita.

27.5.2014 Terve.fi

Kärsitkö virtsankarkailusta? Se, mitä syöt ja juot, saattaa pahentaa oireita.

Ei ole olemassa yhtä ja ainoaa ”inkontinenssiruokavaliota”, jota voidaan suositella kaikille virtsankarkailusta kärvisille, kerrotaan WebMD-sivustolla. Sen sijaan voi yrittää itse löytää itselleen sopivat ruuat ja juomat yrityksen ja erehdyksen kautta.

On kuitenkin tiettyjä neuvoja, joita lääkärit antavat usein inkontinenssipotilaille. Seuraavat tiedot ovat peräisin WebMD-sivustolta ja Terveyskirjastosta:

1. Juo mutta älä liikaa

Kuudesta kahdeksaan vesilasillista päivässä saattaa olla liikaa yliaktiivisesta virtsarakosta (pakkoinkontinenssista) tai ponnistusinkontinenssista kärsivälle, kerrotaan WebMD-sivustolla. Pakkoinkontinenssi tarkoittaa äkillistä virtsaamisen tarvetta ja sitä, että rakko voi tyhjentyä siitä huolimatta, että yrittää pidätellä. Ponnistusinkontinenssia esiintyy esimerkiksi yskimisen, nauramisen tai urheilemisen yhteydessä.

Runsas juominen ei ole suoranainen syy virtsankarkailuun, muistutetaan Terveyskirjaston artikkelissa. Saattaa olla, että runsas nesteiden juominen tosin lisää virtsaamiskertoja. Niinpä apua yölliseen inkontinenssiin saattaa saada siitä, että rajoittaa juomista ennen nukkumaan menoa.

Nestehukan riskiä ei kuitenkaan kannata ottaa.

2. Vältä kofeiinia

Kofeiinin vaikutuksista inkontinenssiin on saatu ristiriitaisia tutkimustuloksia, kerrotaan Terveyskirjaston artikkelissa. On kuitenkin havaittu, että kofeiini kiihdyttää rakkolihasta ja kohottaa rakon täyttöpainetta pakkovirtsankarkailusta kärsivillä, todetaan samassa artikkelissa.

Voi olla syytä ottaa vaarin WebMD:n ja urologi Rodney Appellin neuvosta, jonka mukaan kannattaa rajoittaa kahvin ja muiden kofeiinipitoisten juomien nauttimista. Jos ei halua luopua kahvista kokonaan, voi yrittää vähentää kahvittelua niin, että nauttii kofeiininsa mahdollisimman aamusta eikä enää illalla.

3. Vältä alkoholia

Alkhoholi häiritsee rakon kontrolloimista ja neurologisia signaaleja, joita lähtee aivoista rakkoon kertomaan esimerkiksi, milloin lähteä vessaan ja milloin pidätellä, sanoo lääkäri Amy Rosenman WebMD:n jutussa.

Osa virtsankailusta kärsivistä kestää jonkin verran alkoholia, mutta osalle se ei sovi lainkaan, toteaa Rosenman. Hän suosittelee vähentämään niin paljon, kuin on mahdollista.

4.Vältä tulista ruokaa

Yliaktiivisesta rakosta kärsivä saattaa saada jonkin verran apua siitä, että välttää hyvin mausteista ja tulista ruokaa, kuten esimerkiksi chilillä maustettuja etnisiä ruokia.

Tässä kohden pätee WebMD:n mukaan sama neuvo kuin muutenkin virtsankarkailussa ja ruokavaliossa: yrityksen ja erehdyksen kautta voi yrittää löytää sellaisen tavan syödä ja juoda, jonka avulla inkontinenssi pysyy mahdollisimman hyvin hallinnassa.

5. Vältä sitrushedelmiä ja mehuja

Sitrushedelmiä ja esimerkiksi appelsiinimehua kannattaa Amy Rosenmanin mukaan välttää samasta syystä kuin kofeiinia ja tulisia ruokia: ne voivat ärsyttää rakkoa. Karpalomehukaan ei auta yliaktiivisesta rakosta ja pakkoinkontinenssista kärsiviä, hän sanoo.

Tutkimuksessa on saatu viitteitä myös siitä, että saattaa kannattaa välttää hiilihappopitoisia juomia. Terveyskirjaston artikkelissa kerrotaan tutkimuksesta, jossa havaittiin, että pakko ja ponnistuskarkailu lisääntyy, jos nauttii runsaasti hiilihappopitoisia juomia.

Lähteet:

WebMD,

Terveyskirjasto I

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi