Vuonna 2017 haimasyöpäkuolemien odotettiin ohittavan rintasyövästä johtuvien kuolemien määrän. UEG Week 2016 -tapahtumassa esiteltyjen tutkimustulosten mukaan enää haimasyövän edellä tappavimpina syöpinä Euroopan unionissa ovat keuhkosyöpä ja paksusuolen syöpä.
Suomessa haimasyöpään sairastuu vuosittain noin 1 000 ihmistä. Kyseinen syöpä on Suomessa naisten 9. yleisin ja miesten 10. yleisin syöpämuoto. Tuoreen tutkimuksen mukaan vuoteen 2025 mennessä Suomessa haimasyöpäkuolemat lisääntyvät 31–60 prosentilla.
Lineaarinen malli ennustaa syöpäkuolemien yleistymistä
Tutkimuksessa arvioitiin lineaarisen mallin mukaan, kuinka paljon haimasyövästä johtuva kuolleisuus nousee vuoteen 2015 mennessä. Vuodesta 2010 tähän päivään mennessä Euroopassa tapahtuneiden haimasyöpäkuolemien määrä on noussut lähes 50 prosentilla.
Tulevan 15 vuoden aikana haimasyöpäkuolemien määrä näyttäisi nousevan kaikissa tutkimukseen osallistuneissa maissa. Luvut vaihtelevat alhaisesta 20 prosentista järkyttävään 131 prosenttiin. Vaikka haimasyöpä kirii kolmanneksi pahimmaksi tappajaksi, on sen yleisyys Euroopassa suhteellisen vähäinen, ainakin verrattuna keuhkosyöpään ja paksusuolen syöpään.
- Lue myös: Nämä 5 syöpää ovat kaikkein tappavimpia
Taudin vähäisyys ja kuolemien määrän suuruus kielivät syöpäpotilaiden heikosta hoidosta, joka ei ole muuttunut edellisen 40 vuoden aikana. Tutkimuksen mukaan haimasyövästä selviytymisen viisivuotinen ennuste on 5 prosenttia. 98 prosenttia potilaista ei enää tule näkemään terveitä päiviä diagnoosin jälkeen.
Syövästä tiedetään huolestuttavan vähän
Vaikka tilastot ovat huolestuttavia, eurooppalaisista 64 prosenttia kertoo tietävänsä hyvin vähän haimasyövästä. Tällä hetkellä ei ole pätevää toteuttamiskelpoista seulontamenetelmää. Asiantuntijat kuuluttavatkin haimasyöpätietoisuuden lisäämistä: mikäli diagnoosi tehdään ajoissa, voidaan mahdollisesti toteuttaa hengen pelastava kirurginen operaatio.
– Haimasyövästä selviytymisen todennäköisyys on alempi kuin minkään muun syövän. On äärimmäisen tärkeää, että potilaat saavat diagnoosin mahdollisimman aikaisin, jotta kirurginen toimenpide voitaisiin toteuttaa, toteaa professori Matthias Löhr, UEG:n haimasyöpäasiantuntija.
Löhr toivoo, että niin lääkärit kuin muutkin kansalaiset ottaisivat selvää haimasyövän merkeistä ja riskistä. Virkistä muistiasi ja katso alta havainnollistava ja informatiivinen video haimasyövästä.
Lähteet: United European Gastroenterology ja Lapin Sairaanhoitopiiri: Opas haimasyöpää sairastavalle
Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi. Tutustu myös muihin terveydenhuollon ammattilaisten palveluihimme.