Terve.fi

Fysioterapia tehostaa lapsen ummetuksen hoitoa


Jos lapsi kärsii ummetuksesta, voi fysioterapiasta olla paljon apua ummetuksen hoitoon. Lue lisää.

Toiminnallista ummetusta potevat lapset pääsevät vaivastaan todennäköisemmin, jos he saavat tavanomaisten hoitojen lisäksi lantion alueen fysioterapiaa.

Tuoreen hollantilaistutkimuksen mukaan fysioterapiaa tavallisen hoidon lisäksi saavista lapsipotilaista 92 prosenttia parani puolen vuoden sisällä, kun pelkkää tavanomaista hoitoa saavista parani 63 prosenttia. Fysioterapiaryhmäläisistä selvästi useammat pystyivät myös lopettamaan lääkityksensä.

Lisätietoa lasten ummetuksesta

Tutkimukseen osallistui 53 toiminnallista ummetusta potevaa 5–16-vuotiasta. Heidät satunnaistettiin tavanomaiseen hoitoon, joka koostui opastuksesta, siisteyskasvatuksesta ja ulostuslääkityksestä, tai ryhmään, joka sai lisäksi lantion alueen fysioterapiaa.

Toiminnallinen ummetus tarkoittaa ummetusta, jolle ei ole selvää fysiologista syytä. Ajoittainen ummetus on suhteellisen yleistä lapsilla, mutta hoitoon kannattaa hakeutua, kun pienen lapsen oireilu jatkuu kuukauden ajan. Lapsen iästä riippuen ummetusta voi helpottaa kotikonstein mm. lisäämällä kuituja ruokavalioon.

Lähde: Gastroenterology 2016;DOI:10.1053/j.gastro.2016.09.015

Lue lisää:

Lääkirikirja: Ummetuksen oireet ja hoito

Suolitukos on eri asia kuin ummetus

Ruokavaliosta apu kovaan vatsaan

Julkaistu: 30.9.2016