Terve.fi

Lasten ummetus

Lasten ummetus
Ummetusta potevan lapsen suolentoiminta ei ole normaalia. Lapsen uloste on niin kovaa, että ulostaminen on kivuliasta.
Julkaistu: 4.10.2013

Ummetusta potevan lapsen suolentoiminta ei ole normaalia. Lapsen uloste on niin kovaa, että ulostaminen on kivuliasta.

Ulostamiskertojen määrä ja ulostamistiheys vaihtelevat hyvin paljon eri ihmisillä. Toinen lapsi voi potea ummetusta, vaikka ulostaa joka päivä, mutta uloste on kovaa, kun taas toinen ulostaa vain 2-3 kertaa viikossa, mutta uloste on normaalia, jolloin hänellä ei katsota olevan ummetusta.

Jotkut vauvat eivät ulosta moneen päivään, mutta eivät silti kärsi ummetuksesta.

Miksi lapsi kärsii ummetuksesta?

Ummetusta voi esiintyä lapsella, joka ei juo riittävästi, jonka ruokavaliossa ei ole tarpeeksi kuitua, joka syö paljon ummetusta aiheuttavia ruokia kuten banaania, valkoista riisiä ja juustoa) tai joka juo liikaa maitoa.

Vähäinen liikunta ja jotkut lyhytkestoiset sairaudet voivat myös aiheuttaa ummetusta. Joissakin harvoissa tapauksissa ummetuksen syynä voi olla suolistoon tai hermostoon vaikuttavat sairaudet.

Ummetusta voi esiintyä silloin tällöin tai siitä voi kehittyä toistuva ongelma. Jos lapsi ei ulosta pitkään aikaan, uloste saattaa olla epätavallisen iso ja kova. Tällaisen ulosteen ulostaminen on kivuliasta ja se voi rikkoa peräaukkoa.

Ummetus voi myös venyttää suolenseinämää, jolloin lapsi ei tunne ulostamistarvetta yhtä nopeasti seuraavalla kerralla. Sama tilanne voi toistua monta kertaa. Jopa yksi kivulias ulostaminen voi johtaa siihen, että lapsi alkaa välttämään ulostamista kokonaan. Ulosteen pidättäminen johtaa uuteen, kovaan ja suureen ulosteeseen, joka aiheuttaa uusia repeytymiä ja lisää kipua. Tällainen kierre voi jatkua pitkäänkin.

Oireet

Ummetuksen yleisin oire on harva ulostaminen ja vatsakivut. Lapsella voi olla ajoittaisia vatsakouristuksia tai jatkuvaa, kaikkialla vatsassa tuntuvaa kipua.

Muita oireita ovat ärtyneisyys, kokkareinen, kova uloste, jonka ulostaminen on vaikeaa, jatkuva ulostamistarve ja ruokahaluttomuus. Alusvaatteissa näkyvät ulostetahrat ovat lähes aina merkki siitä, että lapsi kärsii ummetuksesta ja välttelee ulostamista.

Jos peräsuoli on täynnä ulostetta, virtsarakko ei pysty laajenemaan normaalisti. Se voi aiheuttaa usein toistuvaa virtsaamista ja mahdollisesti virtsankarkailua tai virtsatulehduksia. Pitkään jatkunut ummetus voi aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua.

Komplikaatiot

Ummetus ei ole vaarallista lapselle, mutta se on erittäin epämiellyttävää. Jos lapsen uloste on kovaa, se voi aiheuttaa kivuliaita peräaukon haavaumia, jotka voivat helposti alkaa vuotaa verta ulostuksen aikana.

Hoito / Mitä tehdä?

Jos lapsella on voimakasta vatsakipua, jonka syytä et tiedä, tai kipu kestää useita tunteja, ota välittömästi yhteys lääkäriin.

Jos ollaan varmoja, että kivut johtuvat ummetuksesta, yleensä siihen auttaa ruokavalion muuttaminen. Anna lapselle ruokia, jotka sisältävät paljon kuitua kuten hedelmiä, kasviksia, täysjyväviljoja ja -leipää.

Varmista, että lapsi juo riittävästi vettä ja muita nesteitä, mutta rajoita maidon juontia. Luumu- ja omenamehu saattavat auttaa ummetukseen. Lapsen päivittäisen liikunnan lisääminen on myös tärkeää.

Rohkaise lasta käymään WC:ssä säännöllisesti.

Lämmin kylpy rentouttaa lihaksia ja lievittää kipua ja ulostaminen voi helpottua.

Jos nämä keinot eivät auta, keskustele asiasta lääkärisi kanssa. Lääkäri voi suositella ulostetta pehmentävän lääkityksen tai suolentoimintaa stimuloivien laksatiivien (tai molempien) käyttöä, kunnes suolentoiminta on palautunut normaaliksi. Lääkitystä saatetaan joutua jatkamaan useita kuukausia tai pidempään, jotta ummetus ei palaa. Älä anna lapselle laksatiivilääkkeitä, peräpuikkoja tai peräruiskeita ennen kuin olet keskustellut asiasta lääkärin kanssa.

Jos lapsi tuhrii, häntä ei tule moittia, sillä se voi pahentaa tilannetta ja alentaa heidän itsetuntoaan entisestään. Useimmiten tuhriminen johtuu ummetuksesta, jolle lapsi ei voi mitään. Joissakin erittäin vaikeissa ummetustapauksissa lapsi voidaan ottaa sairaalaan, jossa lapsen suoli voidaan tyhjentää.

Ennaltaehkäisy

Rohkaise lasta juomaan paljon nesteitä.

Anna lapselle ruokia, jotka sisältävät paljon kuitua. Tällaisia ruoka-aineita ovat esimerkiksi hedelmät, vihannekset ja täysjyvätuotteet. Runsasta maidon juontia on vältettävä. Riittävä määrä yli 2-vuotiailla lapsilla on 6 -7 dl vähärasvaista tai rasvatonta maitoa päivässä. Älä anna lapsen myöskään syödä suuria määriä jäätelöä, juustoa tai jogurttia.

Varmista, että lapsi liikkuu paljon joka päivä ja rajoita television katselua ja tietokoneella pelaamista.

Opeta lapselle hyvät WC-tavat. Ruokailun jälkeen mahalaukku lähettää hermosignaalin paksusuolelle tyhjennyksen tarpeesta. Käytä tätä kehon luonnollista reaktiota hyväksesi ja auta lapsi vessaan aina 10-15 minuuttia aamiaisen tai iltaruoan jälkeen.

Anna pienille lapsille jakkara jalkojen alle heidän istuessaan vessassa. Jakkara tekee ulostamisen helpommaksi. Potalle opettelun aikana lapsi saattaa ikävystyä istuessaan potalla. Anna hänelle kirja luettavaksi tai soita hänelle musiikkia.

Kuva: Potalle opettelun apuvälineitä

Kun lapsi on ulostanut, tarkkaile ulosteen koostumusta ennen kuin huuhdot WC-altaan. Jos uloste näyttää kovalta, lisää lapsen nauttiman nesteen ja kuidun määrää edellä mainittujen ohjeiden mukaisesti.

1 kommentti