Terve.fi

Ruokavaliosta apu kovaan vatsaan

Ruokavaliosta apu kovaan vatsaan
Lue erikoislääkärin artikkeli ummetuksesta ja sen hoidosta ruokavalion avulla.
Julkaistu 8.6.2009

Ummetuksella tarkoitetaan harvaa suolen toimintaa eli ulostamista harvemmin kuin kahdesti viikossa. Normaalisti ihmisen suoli toimii vähintään kolme kertaa viikossa. Ummetus merkitsee kovaa ulostetta, ulostamisvaikeutta, pitkäkestoisia WC-käyntejä tai tunnetta suolen epätäydellisestä tyhjenemisestä.

5 – 20 % väestöstä kärsii ummetuksesta. Se on yleisempää naisilla kuin miehillä ja lisääntyy iän myötä. Etenkin vanhuksilla ummetus voi heikentää merkittävästi elämänlaatua.

Ummetuksen syy voi olla paksusuoliperäinen tai paksusuolesta riippumaton. Paksusuoliperäinen ummetus voi johtua toiminnallisesta- tai rakenteellisesta viasta. Rakenteellinen vika voi olla esimerkiksi kasvain tai ahtauma, joka mekaanisesti estää ulosteen kulkua.

Toiminnallisia syitä ovat erilaiset tilat, kuten pitkä vuodelepo, tai sairaudet, jotka heikentävät suolen normaalia toimintaa.

Elämäntavat usein syynä ummetukseen

Elämäntavat vaikuttavat ummetuksen syntyyn. Vähäkuituinen ruokavalio, riittämätön nesteiden saanti ja vähäinen liikunta hidastavat paksusuolen toimintaa. Nestettä sitovan kuidun puute aiheuttaa ulosteen kovettumisen ja määrän pienenemisen, mikä hidastaa suolen läpikulkuaikaa.

Voimakkaat kipulääkkeet (opioidit), masennus- ja rauta- ja nesteenpoistolääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta. Taustalla voi olla myös erilaisia neurologisia tai psyykkisiä sairauksia, diabetes tai kilpirauhasen vajaatoiminta.

Ummetuksen taustalla voi olla myös lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriö, joka heikentää ulostamisrefleksiä. Lapsipotilaan ummetus voi aiheutua esimerkiksi peräaukon haavaumasta, joka voi olla niin kipeä, että se suoranaisesti estää ulostamisen.

Tutkimusten pääpaino on ummetuspotilaan oire- ja tautihistorian sekä lääkkeiden käytön selvittelyssä. Verestä tutkitaan peruskokeet ja tarvittaessa lisäksi esimerkiksi verensokeri ja kilpirauhasarvot.

Paksusuolen tähystys tehdään, jos epäillään paksusuoliperäistä ummetusta tai varsinkin, jos oireet ovat alkaneet äkillisesti tai niihin liittyy verenvuotoa tai muita ns. hälyttäviä oireita.

Paksusuolen läpikulkuajan mittaus on hyödyllinen tutkimus vaikeassa ummetuksessa. Tutkimusta varten potilas nielee röntgenpositiivisia pieniä kapseleita, joiden sijainti suolessa tarkistetaan kolmen ja viiden päivän kuluttua otetussa röntgenkuvassa.

Lääkkeetön hoito ensisijaisesti

Hoidon perusta on kuitupitoinen ruokavalio, riittävän nestemäärän nauttiminen ja liikunta.

Suomalaisten päivittäisen ravinto sisältää kuituja keskimäärin 15 – 20 grammaa. Ummetuspotilaalla kuidun määrää pitäisi hiljalleen lisätä 30 – 60 grammaan vuorokaudessa. Myös säännöllisellä ulostamisrutiinilla on merkitystä, suolisto kannattaa opettaa esimerkiksi rauhalliseen ”aamuistuntoon”. Ummetusta aiheuttavien lääkkeiden syönti pitäisi lopettaa, mikäli mahdollista.

Lääkehoitoon käytetään erilaisia laksatiiveja. Bulk- ja osmoottiset laksatiivit lisäävät ulosteen massaa sitomalla nestettä suoleen. Ne soveltuvat myös pitkäaikaiseen käyttöön.

Hitaan suolen ummetukseen käytetään suolta stimuloivia valmisteita, joita ei suositella kuitenkaan pitkäaikaiseen käyttöön. Peräruiskeilla voidaan laukaista akuutti tilanne ja vaikeassa ummetuksessa peräruiskeita käytetään joskus myös säännöllisesti.

Lantionpohjan toimintahäiriöön saattaa auttaa ns. biopalautefysioterapia. Tiettyjä peräsuolen rakennevikoja voidaan menestyksekkäästi hoitaa kirurgisesti.

Faktaa ummetuksesta

  • Ummetuksella tarkoitetaan suolen toimintaa alle kahdesti viikossa
  • Usein ummetus johtuu vääristä ravintotottumuksista
  • Lääkkeetön hoito on useimmiten riittävää
  • Syö riittävän kuitupitoista ruokaa
  • Nauti riittävästi nesteitä ja liiku
  • Opettele säännöllinen ulostusrytmi aamiaisen jälkeen
  • Lääkehoito aloitetaan lääkekuituvalmisteilla ja osmoottisilla laksatiiveilla
Kommentoi »