Terve.fi

Emättimen kuivuus kiusaa joka toista

Emättimen kuivuus kiusaa joka toista
Emättimen limakalvojen kuivuus vaivaa, kun kehon oma estrogeenituotanto hiipuu.
Julkaistu 29.4.2017

Emättimen limakalvojen kuivuus vaivaa, kun kehon oma estrogeenituotanto hiipuu. Tuoreen tutkimuksen mukaan noin joka viides suomalaisnainen kärsii emättimen limakalvojen kuivuudesta.

Emättimen limakalvojen oheneminen ja kuivuminen johtuvat tavallisimmin vaihdevuosien aiheuttamasta estrogeenin puutteesta. Iästä riippumatta myös lääkitykset, kuten ehkäisypillerit, endometrioosi- tai solunsalpaahoidot, imetys tai munasarjojen toimintahäiriö voivat olla kuivuuden taustalla.

Limakalvon oheneminen tuntuu epämukavana kirvelynä ja kutinana. Erityisesti yhdynnässä kuivat limakalvot voivat aiheuttaa kipua ja jopa haavautua. Yhdynnässä limakalvojen kuivuudesta kärsii peräti 49 prosenttia suomalaisnaisista.

Itsehoidolla voi huoltaa limakalvojaan ilman lääkärin vastaanotolla käymistä. Hyvä hygienia on kaiken a ja o, mutta liiallinen pesu ja saippuan käyttö eivät ole hyväksi. Hiostamattomat ja hankaamattomat alusvaatteet ovat hyvä vaihtoehto eikä pikkuhousunsuojiakaan kannata käyttää kuin tarpeen vaatiessa. Yhdynnän aikana on hyvä käyttää liukuvoiteita. Kosteuttavat perusvoiteet tai hormonittomat emätinpuikot ovat luonnollinen vaihtoehto. Estrogeenia sisältäviin voiteisiin kannattaa siirtyä, kun muut keinot on testattu.

Terve paksu limakalvo suojelee tulehduksilta ja hankaukselta. Virtsanpidätyskyvyn heikentyminen ja lukuisat emätin- ja virtsatietulehdukset voivatkin olla oire kuivuneista limakalvoista. Tulehdukset ja virtsaamisvaivat sekä verinen tai muuten epämääräinen vuoto ovat kuitenkin oireita, jolloin lääkärin on syytä antaa tutkia tilanne.

Lue lisäksi:

Kommentoi »