Terve.fi

Lääkärit: Näitä asioita naiset salaavat jopa meiltä

Lääkärit: Näitä asioita naiset salaavat jopa meiltä
Lääkäri on olemassa auttaakseen sinua, mutta silti monet ihmiset eivät kerro kaikkea lääkärilleen. On toki ymmärrettävää, että kaikkein salaisimpia asioitaan ei halua kertoa tuntemattomalle valkotakille, mutta tästä arkuudesta pitäisi päästä yli. Salaamasi asiat saattavat olla yllättävän tärkeitä, joten valehteleminen saattaa tehdä hallaa omalle terveydellesi.
26.8.2011

Kannattaa ajatella, että lääkäri on varmasti kuullut ja nähnyt hassumpiakin asioita kuin sinun salaisuutesi. Health.com kysyi muutamalta lääkäriltä yleisimpiä salattuja asioita, ja miksi nekin kannattaisi ehdottomasti kertoa.

Syömättömät lääkkeet

Sinulla on kotona vieläkin pöytälaatikossa se lääkärin viimeksi määräämä resepti. Etkä ole hakenut lääkkeitä kertaakaan. Et mahdollisesti ole muistanut, nähnyt mitään syytä tai yksinkertaisesti jaksanut. Mutta jaksat kuitenkin valehdella lääkärille ottaneesi lääkkeitä tarkoituksen mukaisesti, vaikka lääkäri selvästi huomaa oireiden olevan vielä tallella.

Jos et kerro lääkärille, että et ole ottanut lääkkeitäsi, hän luulee, etteivät ne toimi ja määrää lisää tai vaihtaa lääkitystä. Jos tällä kertaa muistat ottaa lääkkeesi, ne saattavat olla väärät, hidastaa paranemistasi ja aiheuttaa ikäviä sivuvaikutuksia. Jos taas lakkaat syömästä määrättyjä antibiootteja liian aikaisin, saattaa elimistöösi jäädä osa bakteereista, jotka ovat tämän jälkeen immuuneja antibiooteille. Kerro lääkärillesi myös, jos syöt luontaistuotelääkkeitä. Niillä saattaa olla yhteisvaikutuksia tiettyjen lääkkeiden kanssa.

Laihduttaminen

Olet ollut viikon syömättä muuta kuin karpalomehua ja kaalia ja tiedät, että lääkäri ei tule tästä tykkäämään.

Mikä tahansa rankka ruokavalio voi heikentää elimistön tasapainoa, vaikka seuraisit sitä ainoastaan parin päivän ajan. Voit kärsiä nestehukasta tai elimistösi elektrolyytit saattavat heittää, mikä vaikuttaa sydämeen ja munuaisiin. Kysy lääkäriltäsi paremmista dieettivaihtoehdoista, tai ainain tarkista noudatatko mehupaastoasi oikein ja turvallisesti.

Seksikumppanit

Ei ole helppoa ilmoittaa tarkkaa seksikumppanien määrää. Voi olla ettet muista, tai et vaan halua vaikuttaa helpolta. Lääkärin on kuitenkin hyvä tietää seksikumppaneittesi määrä, koska saatat olla riskiryhmässä erinäisten tautien kanssa. Seksuaalisen hyväksikäytön myöntäminen voi myös olla tärkeää terveytesi kannalta.

Monet sukupuolitaudit saattavat olla oireettomia vuosikausia ja samalla aiheuttaa vaurioita kehossasi. Esimerkiksi hoitamaton klamydia, saattaa vaikeuttaa hedelmöittymistä. Lääkäri osaa paremmin ohjata sinut tarvittaviin kokeisiin, jos hän tietää kuinka aktiivinen olet.

Sukuhistoria

Sukulaisten sairaudet ja mielenterveysongelmat saattavat tuntua merkityksettömiltä kun olet käymässä rutiinitarkastuksessa. Voi olla myös vaikea puhua siskon syvästä masennuksesta.

Mutta sukuhistoria on kuitenkin erittäin tärkeää tietyissä tapauksissa, kuten rintasyövässä. Jos lääkärisi tietää sinulla olevan suvussa rintasyöpää, hän voi lähettää sinut testeihin, jossa alkava rintasyöpä saadaan kiinni ajoissa. Myös pienemmät asiat kuin masennus, sydäntaudit ja korkeaverenpaine voivat olla sukuvikoja. Lääkäri voi paremmin auttaa sinua, kun hän tietää mitä mahdollisia sairauksia sinulla voi olla, vaikka sinulla ei olisikaan selviä oireita vielä.

Toinen lääkäri

Jos olet käynyt toisellakin lääkärillä, saatat jättää asian mainitsematta, ettei lääkärillesi tulisi paha mieli. Tämä on kuitenkin turhaa, koska lääkärit voisivat vertailla tietojaan ja paremmin saada tietää mikä sinua vaivaa.

Tärkeätä tämä on varsinkin silloin, kun toinen lääkäri on määrännyt sinulle hoitoja tai lääkkeitä. Lääkärisi on tiedettävä, miten vaivojasi on ennen hoidettu, jotta hän voi tuoda hoitoa eteenpäin ja auttaa sinua paremmin.

Lähde: Health.com

Kommentoi »