Elämänkumppanina ADHD

Elämänkumppanina ADHD
Parisuhteenne ongelmat saattavat johtua siitä, että toisella teistä on ADHD. ADHD:n tiedostaminen helpottaa arkea ja parantaa parisuhdetta.
Julkaistu 9.12.2011

Harhaluulot ADHD:sta on erittäin yleisiä. ADHD ei ole mikään pikkuhaitta, ei muotisairaus, eikä tahdonalainen toiminta. Myöskään kaikki ADHD:t eivät ole yleisen luulon mukaan ylivilkkaita.

ADHD-aikuinen on äärimmäisen nopea päätöksissään; niin myönteiset kuin kielteiset tunteet voivat vaihdella hyvin nopeasti. Esimerkiksi ero saattaa olla vain impulssi, joka sillä hetkellä tuntuu oikealta ratkaisulta. Vartin päästä mieli voi olla jo muuttunut.

Kaikilla ihmisillä on piirteitä ADHD-oireistosta, mutta häiriöstä puhutaan silloin, kun se haittaa elämää. Opiskelu ei suju, työpaikat eivät pysy ja parisuhteet vaihtuvat. Myös päihteet tai huumeet astuvat helposti mukaan kuvioon.

ADHD:n yleisin liitännäissairaus on masennus. Usein lääkitään masennusta, eli seurausta, ei varsinaista syytä. Tällöin ongelmat kasaantuvat ja taakka kasvaa.

Parisuhteet usein räiskyviä

ADHD-diagnoosin voivat saada ihmiset, joilla on hyvin erilainen oirekuva. Samallakin ihmisellä voi diagnoosi muuttua ajan myötä. Varsin tavallista on, että lapsuuden ylivilkkaus vähenee nuoruudessa tai viimeistään nuoressa aikuisuudessa niin, että aikuisena diagnoosi onkin ADHD ilman ylivilkkautta eli ADD.

Ajoissa huomattu ADHD helpottaa arkea ja siten elämää ylipäätään. ADHD-aikuisen parisuhdetta voi harvoin kuvailla sanalla tasapainoinen. Parisuhteet ovat usein räiskyviä mielialojen ailahtelevuuden ja arjenhallinnan vaikeuksien vuoksi. Riitaa saattaa tulla myös siitä, että asiat jäävät kesken ja hoitamatta.

ADHD-oireinen tietää, että pitäisi tehdä, mutta ei saa aikaiseksi. Tämä synnyttää helposti ristiriitoja parisuhteeseen; varsinkin jos toinen osapuoli ei ymmärrä, miksi yksinkertaiselta tuntuvat asiat jäävät tekemättä. Toinen ääripää on se, että ADHD-aikuinen innostuu jostain sellaisella intesiteetillä, että kaikki muu jää. ADHD-aikuinen ei tällöin näe eikä kuule mitään, vaan ylikeskittyy.

Lue myös: Aika rauhoittua?

Tarvitaan erityistä tahtoa ja ymmärrystä

Monella ADHD-aikuisella on hylätyksi tai yksinjätetyksi tulemisen pelko, joka laukaisee voimakkaan reagoinnin. Usein vielä niin, että on ymmärtänyt, kuullut tai vain päätellyt väärin. Hetkessä pakataan jo laukkuja ja huudetaan, että ”tää oli tässä”.

Kuten missä tahansa parisuhteessa tarvitaan ADHD-oireisen kanssa elämisessä erityistä tahtoa ja ymmärrystä kestää pahat päivät.

ADHD voi kuitenkin tuoda parisuhteeseen myös positiivista vaihtelua ja yllätyksellisyyttä. ADHD-aikuinen löytää ongelmiisi ratkaisun ennen kuin toinen on edes ajatellut asiaa. Kokeilunhalua seksuaalisuuden saralla löytyy, samoin asioihin paneutumista ja innostuneisuutta.

Pilko ristiriidat pieniin osiin

ADHD:n on helpointa toimia, kun asiat pilkotaan pieniin osiin, näin siis myös parisuhteen ristiriidoissa. Tunnetaakat pitää osata purkaa riidattomassa ympäristössä eli silloin, kun riitaa ei ole – ja silloinkin vain yksi asia kerrallaan. Koko syntihistoriaa ei ole syytä levittää esiin.

Riidoissa voi käyttää esimerkiksi seuraavaa mallia:

  1. Määrittele ristiriita.
  2. Ymmärrä ristiriita kokonaan molempien kannalta. Kartoita:-tosiasiat-tunteet-kehon reaktiot. Ja jäsennä ajatukset vasta sitten.
  3. Kerro, mitä toivot ja tahdot. Kuuntele, mitä kumppanisi toivoo ja tahtoo.
  4. Tuota ratkaisuvaihtoehtoja.
  5. Valitse toimintatapa.

“Se, joka haluaa, keksii keinot. Se, joka ei, selitykset”

Kirjoittaja Päivi Hakala on Suomen ADHD-aikuiset ry:n potilasetutoimikunnan puheenjohtaja. Lisäksi hän luennoi ADHD:sta ja antaa vertaistukea Facebookissa.

Lue myös:

Kommentoi »