Aika rauhoittua?

Aika rauhoittua?
Pitäisikö välillä rauhoittua? Hyvinvoinnin asiantuntijat kertovat omat vinkkinsä tilan tasapainottamiseen.
Julkaistu 7.5.2015

Näin lasket kierroksia

Mikael Fogelholmin vinkit:

Hae rauhaa maisemista

Harrasta rauhallista liikuntaa silmää miellyttävissä maisemissa. Se laskee kierroksia. Luontoympäristö auttaa monilla, ja rauhoittuminen tapahtuu kuin luonnostaan. Minulle rauhoittavinta on kävellä metsässä veden äärellä, järven tai meren. Välillä on mukava vain istahtaa katselemaan ympärilleen.

Rentoudu musiikin avulla

Kuuntele rentouttavaa musiikkia, kun haluat rauhoittua. Rentouttavaksi koetaan usein sellainen musiikki, jonka tempo on alle sydämen lepopulssin ja jossa on pitkään soivia ääniä pehmeästi soivilta alueilta. Tällaisessa musiikissa on harvoin sanoja tai suuria vaihteluita.Itse kuuntelen klassista musiikkia rauhoittuakseni. Esimerkiksi Richard Straussin sopraanolle säveltämät kappaleet ovat taivaallisia. 

Hiljenny herkun ääreen

Nauti jotain sinulle herkullista syötävää hitaasti ja rauhallisesti. Keskity ja syö tietoisen hitaasti.Oma iltojen rauhoittumisjuttuni on vaniljajäätelö, jonka sekaan saatan lisätä esimerkiksi marjoja. Annan jäätelön sulaa ja sitten annan itselleni rauhallisen hetken herkutella. 

Sinikka Piipon vinkit:

Juo rauhoittavaa yrttijuomaa

Laventelia ja valeriaanaa sisältävät teet rauhoittavat ja rentouttavat. Valeriaanaa saadaan rohtovirmajuuren juurakosta. Valeriaana on luonnon perinteistä unilääkettä. Myös laventeli rauhoittaa ja tyynnyttää.

Rauhoittavaa teetä kannattaa nauttia iltaisin tai esimerkiksi ennen palaveria, joka kenties nostaa verenpainetta tai jännittää. Laventeli toimii myös huonetuoksuna, ihoöljyn tuoksuna ja löylyveden joukossa.

Oma suosikkini on vadelmanlehti-salviatee, jota käytän paremman unen vuoksi. Se myös rauhoittaa vatsan. Kiinalaiset ja intiaanit käyttivät vadelmaa jo vuosisatoja sitten. Vadelmanlehdet sisältävät runsaasti muun muassa C-vitamiinia ja kalsiumia sekä muita kivennäisaineita. Ennen kaikkea lehdet sisältävät rauhoittavia haihtuvia öljyjä.

Myös salviaa on jo vuosisatojen ajan käytetty yleislääkkeenä. Sen haihtuvilla öljyillä on muun muassa rauhoittava, hikoilua estävä ja verensokeria alentava vaikutus.

Kokeile teaniinia ja ruusujuurta

Teaniini on aminohappo, jota on muun muassa teepensaan lehdissä. Se rentouttaa ja parantaa keskittymiskykyäsi. Teaniinia on vaikuttavana aineena monissa ravintolisissä, joita voit ostaa luontaistuotekaupoista, apteekeista sekä tavaratalojen ja markettien luontaistuoteosastoilta.

Lisäksi suosittelen ruusujuurta, jos kaipaat lisää mielen tasapainoa. Ruusujuurta sisältäviä ravintolisiä saat esimerkiksi luontaistuotekaupoista.

Syö iltapalaksi taateleita, avokadoa ja banaania

Nautiskelen iltaisin usein taateleita. Ne sisältävät runsaasti tryptofaania, tukevat suolen toimintaa ja auttavat näin ruoansulatuksessa. Tryptofaani on aminohappo, joka auttaa nukahtamaan, rauhoittaa ja parantaa mieltä. Saat sitä myös avokadosta ja banaanista. 

Kylli Kukkin vinkit:

Tee mielikuvitusmatkoja

Sielu lepää luonnossa ja luonto rauhoittaa meitä, mutta aina ei ole mahdollista päästä juuri siihen maisemaan, joka on itselle mieluisin ja rauhoittavin. Silloin otan mielikuvituksen käyttöön.

Kun haluat rauhoittua, tee mielikuvamatka maisemiin, jotka rauhoittavat juuri sinua. Näin pääset hetkessä niin Balin aalloille ja koralleille sukeltamaan kuin tunturin laelle Lappiin tai hiihtämään hangille. Tee matka mielikuvissasi omaan suosikkipaikkaasi: sinne, missä sielusi lepää.

Keskity hengitykseen

Hengitys on silta mieleni ja kehoni välillä. Mielentila vaikuttaa hengittämiseeni ja hengittäminen mielentilaani. Rauhoittamalla hengityksen pystyt siis rauhoittamaan mielesi ja kehosi.

Keskity hengittämään hitaasti ja rauhallisesti. Tunnustele, miten vatsasi liikkuu hengityksen tahdissa. Hengitä hitaasti sisään nenän kautta. Päästä ilma rauhallisesti ulos nenän kautta.

Venyttele rauhallisesti

Jos lihakset kiristävät, ei voi viihtyä nahoissaan. Olo ei puolestaan voi olla hyvä ja rauhallinen, jos ei viihdy nahoissaan. Rauhallinen venyttely antaa minulle hyvän olon ja vie minut kohti sielunrauhaa. Venyttele rauhallisesti ja ajan kanssa, niin saat autuaan olon takaisin.

Asiantuntijat: ravitsemustieteen professori, ravitsemuksen ja liikunnan asiantuntija Mikael Fogelholm, professori, kasvitieteilijä ja kasvilääkinnän asiantuntija sekä tietokirjailija Sinikka Piippo ja joogaohjaaja, yrittäjä, Joogakoulu Shantin omistaja ja perustaja Kylli Kukk.

Kommentoi »