
Ehkäiseekö altistaminen allergioita? Tutkijat epävarmoja
Allergioiden ja yliherkkyyksien ehkäisemiseksi vanhempia suositellaan usein altistamaan lapsiaan erilaisille ruoka-aineille ja lemmikkieläimien seuralle. Tiede ei kuitenkaan osaa sanoa varmaksi, millaisia vaikutuksia altistamisella todellisuudessa on.
Allergioiden ja yliherkkyyksien ehkäisemiseksi vanhempia suositellaan usein altistamaan lapsiaan erilaisille ruoka-aineille ja lemmikkieläimien seuralle. Tiede ei kuitenkaan osaa sanoa varmaksi, millaisia vaikutuksia altistamisella todellisuudessa on.
Pähkinöitä pitää syödä heti vauvana
Tuoreen tutkimuksen mukaan muun muassa pähkinöitä ja kananmunaa sisältävän ruoan syöttäminen pienelle vauvalle kannattaa.
Vauvoilla, joille alettiin syöttää kolmen kuukauden iässä potentiaalisia allergeenejä, kuten pähkinää ja kananmunaa sisältäviä ruokia, ei kehittynyt allergiaa myöhemmällä iällä yhtä helposti kuin muille.
Puolivuotiaana aloitettu altistaminen ei sen sijaan tehonnut yhtä hyvin.
Tutkimukseen osallistui kolmen vuoden ajan 1 300 vauvaa Englannista ja Walesista. Vauvat jaettiin kahteen ryhmään ja heillä kaikilla oli suuri ruoka-aineallergiariski.
Toisessa ryhmässä allergisoivia ruokia, keitettyjä kananmunia, maitoa, vehnää, pähkinöitä, kalaa ja seesamia, alettiin antaa kolmikuukautisena rintaruokinnan ohella. Toisessa ryhmässä allergeenit otettiin ruokavalioon vasta puolivuotiaina.
- Aiheesta lisää: Kaikki, mitä tulee tietää ruoka-aineallergioista
Altistaminen tehoaa erityisesti kananmuna- ja pähkinäallergiaan
Kolmikuukautisina allergisoivien ruoka-aineiden syömisen aloittaneiden allergiariski oli 67 prosenttia toista ryhmää pienempi.
Erityisesti kananmuna- ja pähkinäallergioiden kehittymisessä vauvaiän ruokavaliolla näytti olevan iso merkitys.
Aikaisemmin altistusruokavalion aloittaneista vain 1,4 prosenttia sai myöhemmin kananmuna-allergian, verrokkiryhmäläisistä peräti 5,5 prosenttia.
Kukaan kolmen kuukauden iässä pähkinöiden syömisen aloittaneista ei tullut myöhemmällä ikää pähkinöille allergiseksi. Verrokkiryhmässä vastaava luku oli 2,5 prosenttia.
Tutkijoiden mukaan noin 1,5 lusikallista maapähkinävoita ja yksi keitetty kananmuna viikossa riittää ehkäisemään allergioita.
- Aiheesta myös: Suunnanmuutos lasten allergioiden hoidossa
Mutta onko altistaminen sittenkin tarpeetonta?
Brittitutkimuksen perusteella allergeeneille altistuminen mahdollisimman aikaisin on avainasia allergian syntymisen ehkäisemisessä.
Tulokset olivat kuitenkin hataria. Allergiaa ehkäisevä vaikutus nimittäin päti vain siinä tapauksessa, että tiukkaa ruokavaliota oli noudatettu pilkuntarkasti.
Tämän vuoksi samoille lapsille suoritettiin jatkotutkimus, tosin mukaan otettiin vain ne lapset, joille allergeeniruokavalio aloitettiin jo kolmikuukautisina ja joille allergiaa ei kolmen vuoden aikana kehittynyt.
Kolmivuotiaina lasten ruokavaliosta poistettiin pähkinä kokonaan vuodeksi.
Allergiariski ei vuoden pähkinättömänä aikana lisääntynyt, vaan vuoden tauon jälkeen lapset pystyivät syömään pähkinöitä normaalisti.
- Lue lisää lasten allergioista tästä
Ravitsemussuositusten päivitystä joutunee vielä odottelemaan
Tutkijat itse myöntävät, että molemmissa tutkimuksissa ruokavaliorajoitukset ovat olleet todella tiukkoja. Toisaalta tuloksia on ollut osin vaikea verrata yleisesti koko väestöön, sillä alkuperäistutkimukseen osallistui vauvoja, joilla oli hyvin suuri allergiariski.
Siitä huolimatta monet asiantuntijat pitävät tuloksia kiinnostavina.
– On mahdollista, että näillä tuloksilla on vaikutusta lasten ravitsemusohjeisiin. Silti suosittelisin vanhempia odottamaan vielä tarkempia tuloksia, immunologi Larry Posner kertoo Medscapelle.
– Tulokset ovat lupaavia ja jännittäviä, mutta vaativat kuitenkin lisätutkimusta tuekseen. Uskaltaisin silti kehottaa vanhempia syöttämään lapsilleen pähkinöitä pienestä lähtien, se näyttäisi kannattavan, lastenallergioiden professori Gideon Lack sanoo.
Lähteet:
New England Journal of Medicine
New England Journal of Medicine
Lue myös: