Terve.fi

Allerginen vedelle? Lue mille kaikelle voi herkistyä

Allerginen vedelle? Lue mille kaikelle voi herkistyä
Moni naureskelee olevansa allerginen liikunnalle, mutta voiko se olla aivan totta? Kyllä, vaikkakin harvinaista, väittää Everydayhealth.com.
Julkaistu: 13.12.2011

Entäpä muut omituiset allergiat? Voiko olla herkistynyt vaikkapa vedelle, siemennesteelle tai rahalle?

Allergisen elimistö reagoi epätarkoituksenmukaisesti esimerkiksi tavallisten kasvien siitepölylle tai muille allergiaa aiheuttaville tekijöille, ns. allergeeneille. Lisää tietoa saa esimerkiksi Poliklinikka.fi-sivustolta.

Yleisimpiä allergioita Suomessa ovat heinänuha, astma, silmän sidekalvon ja silmäluomien reaktiot,  nokkosihottumat ja atooppinen ihottuma, jota kutsutaan myös maitoruveksi ja taiveihottumaksi. Moni pieni lapsi on yliherkkä jollekin ruoka-aineelle. Sen sijaan harvoin esiintyy yliherkkyyttä ruokien lisäaineille.

Joskus kuitenkin voi esiintyä myös tällaista yliherkkyyttä:

1.VesiallergiaEverydayhealth.com kertoo, että vesiallergia on mahdollinen joskin harvinainen. Vesiallerginen saa vedestä kutisevaa ihottumaa. Oireita yritetään helpottaa antihistamiineilla.

2. Liikunta-allergiaTämäkin on hyvin harvinaista. Joskus liikuntaharjoittelu voi aiheuttaa ihottumaa, mutta pahimmillaan hengitysvaikeuksia ja verenpaineen äkillistä laskemista. Yksi allergiatyypeistä esiintyy, jos on syönyt ruokaa kaksi tuntia ennen harjoittelua. Toinen allergiatyyppi iskee syömisestä piittaamatta. Allergiaa voi ehkäistä liikuntaharjoittelua välttämällä.

3. Siemenneste-allergiaErittäin harvinainen siemenneste-allergia oireilee vaginan alueen ihottumana ja turpoamisena yhdynnän jälkeen. Kondomin käyttö auttaa, mutta raskautta toivoessa pitää ottaa allergialääkettä ennen yhdyntää.

4. Kiistelty sähköallergiaOsa ihmisistä väittää saavansa oireita esimerkiksi mikroaaltouuneista, tietokoneista ja kännyköistä. Oireena on esimerkiksi uupumusta, päänsärkyä ja korvien soimista. Everydayhealth.comin mukaan kuitenkin useissa tutkimuksissa on todettu, ettei tuollaista allergiaa olisi olemassa.

5. Raha-allergiaKolikoiden käsittely aiheuttaa joillekuille allergista ihottumaa. Kyse voi olla nikkeliyliherkkyydestä. Paras keino on välttää kosketusta nikkeliä sisältäviin kolikoihin.

Kommentoi »