Terve.fi

Diabeettinen jalka

Diabeettinen jalka
Diabetesta sairastavalla on 15-kertainen vaara joutua jalka-amputaatioon verrattuna muihin ihmisiin. Suurin osa amputaatioista johtuu vaikeista haavaumista. Lue lisää.
Teksti

Julkaistu 2.4.2009

Suomessa on tällä hetkellä noin 400 000 diabeetikkoa. Suurin osa sairastaa tyypin 2 diabetesta eli aikuisiän diabetesta. Tyypin 1 diabetesta sairastaa noin 35-40 000 henkilöä. Kun joka neljäs aikuistyypin diabeetikko saa jalkavaurion, asia koskettaa suurta potilasjoukkoa.

Diabetesta sairastavalla on 15-kertainen vaara joutua jalka-amputaatioon verrattuna muihin ihmisiin. Suurin osa amputaatioista johtuu vaikeista haavaumista. Hyvällä diabeteksen ja jalkojen hoidolla haavaumia voidaan kuitenkin estää.

Diabeetikon jalkaongelmat johtuvat ääreishermoston toiminnan häiriöistä, valtimoverenkierron häiriöistä sekä nivelten ja kudosten jäykkyydestä.

Diabeteksen hermovaurio eli neuropatia

Hermojen vaurio johtuu pitkään koholla olleesta verensokerista. Tuntohermojen häiriön oireita ovat jalkojen pistely, puutuminen, suonenveto, tunnottomuus, särky, liiallinen herkistyminen ja “levottomuus”.

Liikehermojen toiminta voi vioittua, jolloin jalkaterän lihakset surkastuvat, jänteet tulevat kireiksi, nivelet jäykistyvät, jalkaterään tai varpaisiin tulee virheasentoja, kovettumia ja känsiä.

Myös jalkaterän punakkuus, kuivuus ja hikoilun lakkaaminen ovat hermovaurion seurausta.

Valtimotauti eli ateroskleroosi (ASO)

Vaaratekijät ja oireet ovat samat kuin ei-diabeetikoilla. Valtimoiden kovettuminen on tärkein jalkojen hapenpuutteen, kuolion ja amputaatioiden syy. On muistettava, että diabeetikon jalan hapenpuute, iskemia, on usein kivuton. Se johtuu samanaikaisesta hermovauriosta. Jalan haavaumat voivat päästä pahoiksi potilaan huomaamatta. Siksi on välttämätöntä tarkistaa jalkojen kunto säännöllisesti.

Tutkimukset

Diabeetikon jalat on tutkittava kerran vuodessa. Jalkojenhoitaja tai diabeteshoitaja voi tehdä vuositarkastuksen.

  1. Hermoston toiminnasta testataan värinätunto, akillesheijaste ja kosketustunto.
  2. Verisuonten tilaa tutkitaan tunnustelemalla pulssit ja mittaamalla verenpainesuhde nilkan ja olkavarren välillä. Katkokävelyä, lepokipua tai muuta kipua kartoitetaan ja huomioidaan jalkojen väri ja turvotus.
  3. Omahoitoon liittyviä asioita ovat kenkien ja sukkien sopivuuden tarkistaminen.
  4. Ihon kunto tarkastetaan, myös varvasvälit. Onko kovettumia, hiertymiä tai hautumia? Onko virheasentoja?

Jalkaongelmien vaara on suuri, jos diabeetikon jaloissa on känsiä, iho on rakkuloiva tai hautunut, jos jalkaterässä tai varpaissa on asentovirheitä, tai ihotunto tai jalkojen verenkierto on heikentynyt. Myös tupakointi, huono sokeritasapaino ja huono jalkahygienia ovat riskitekijöitä.

Hoito

Diabeetikon jalkojen hoito-ohjeet:

  • Kenkien on oltava sopivat (myös juhlakenkien)
  • Jalkoja on suojeltava pikkuvammoilta
  • Ei paljain jaloin luontoon
  • Jalkoja ei saa lämmittää esimerkiksi avotulen loisteessa
  • Varottava paleltumia Jalat on pidettävä puhtaana
  • Kynnet on hoidettava huolellisesti (leikataan varpaan muotoa noudattaen siten että kulmat jäävät näkyviin)
  • Sieni-infektiot ehkäistävä (varpaiden välien kuivaaminen)
  • Känsien muodostusta ehkäistävä (huolellinen rasvaus)
  • Jalkojen rasvaus oltava säännöllistä
  • Nilkkojen ja varpaiden jumppaus joka päivä: koukista ja ojenna nilkkoja ja harita varpaita, 20 kertaa

Asentovirheitä hoidetaan esimerkiksi tukipohjallisilla, varpaiden oikaisijoilla ja tarvittaessa kirurgisesti.

Infektioiden hoito

  1. Sieni-infektiot hoidetaan viljelynäytteen perusteella, paikallishoitona tai sisäisesti.
  2. Infektoitunut ihottuma hoidetaan antibiootilla ja paikallisesti kylvetyshoidolla ja voiteella.
  3. Kynsivallintulehdus on hoidettava hyvin. Hoitona käytetään antibioottia ja kylvetyshoitoja. Jatkossa kynsi leikataan oikeaoppisesti, jalkojenhoitaja voi hoitaa myös kynnen asentoa.

Diabeettinen haava

Diabeetikon jalan pienetkin haavat hoidetaan huolellisesti. Haava paranee nopeammin, kun verensokeri on mahdollisimman normaali.

  • Pientä ja tuoretta haavaa voi hoitaa itse puhdistamalla ja suojaamalla harsotaitoksella. Jalan annetaan levätä mahdollisimman paljon.
  • Jos haava tai rakkula tulehtuu, tai jos tuore haava on iso, hakeudutaan lääkäriin herkästi.

Kovettuman alueelle, päkiään tai virheasennossa olevaan varpaaseen syntyy haavauma painekuormituksen vuoksi. Koska ääreishermosto ei toimi normaalisti, haava on usein kivuton. Haavan hoidossa on tärkeintä painekuormituksen poisto. Hoidossa käytetään kävelykipsiä tai keventävää pohjallista, joka siirtää painon pois haavauman alueelta.

Varpaisiin tai kantapäähän syntynyt iskeeminen eli hapenpuutteesta johtuva haavauma voi vaatia verisuonten ahtauman kirurgista hoitoa. Kävelykipsi tai keventävä pohjallinen voivat olla avuksi.

Hoitohenkilökunta hoitaa haavaa paikallisesti poistamalla kovettumaa ja tulehtunutta tai kuollutta kudosta. Haavan puhdistuksessa voidaan käyttää myös entsyymivalmisteita ja hoitavia kylpyjä. Antibiootteja käytetään tarvittaessa.

Potilasjärjestö: Diabetesliitto

Kommentoi »