Sairaudet

Diabeetikon jalkojen itsehoito

Diabeetikon jalat tarvitsevat erityistä huolenpitoa ja seurantaa, sillä heikentynyt verenkierto, alentunut kosketustunto ja infektioherkkyys altistavat diabeetikon helposti jalkaongelmille.

Teksti Toimitus
2.4.2009 Terve.fi

Diabeetikon jalat tarvitsevat erityistä huolenpitoa ja seurantaa, sillä heikentynyt verenkierto, alentunut kosketustunto ja infektioherkkyys altistavat diabeetikon helposti jalkaongelmille. Jalat eivät välttämättä tunne kipua tai lämpötilan vaihteluita, kuumaa ja kylmää, samalla tavalla kuin aiemmin ja tavallisten haavojen parantuminen voi viivästyä. Joskus tällaiset jalkavaivat voivat vaatia pitkäaikaista sairaalahoitoa, joten pieniinkin, viattomilta tuntuviin hiertymiin ja haavoihin tulee diabeetikolla suhtautua vakavasti.

Verensokerin pitäminen hyvällä hoitotasolla on myös jalkojen terveyden kannalta tärkeää. Hyvään hoitotasapainoon vaikuttavat myös tupakoinnin lopettaminen, liiallisen alkoholinkäytön välttäminen, laihduttaminen (ylipainoisilla) ja säännöllinen liikunta. Lisäksi jalkojen omahoidolla on merkittävä rooli.

  • Tarkasta jalkasi päivittäin! Diabeetikoilla tulee tarkastaa jalkansa päivittäin havaitakseen vauriot ja muutokset mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Peili on hyvä apuväline jalkojen kunnon tarkastamisessa. Katso, onko jaloissa punoitusta, turvotusta, haavoja tai tuntuuko kipua. Muista myös tarkistaa varpaanvälit! Mikäli ihorikkeymä tai vastaava ei parane parissa päivässä tai jos sen ympäristö punoittaa tai on turvonnut, on syytä ottaa yhteyttä hoitopaikkaan. Hoida pienetkin vammat välittömästi!
  • Pese jalat päivittäin kädenlämpöisellä, juoksevalla vedellä. Tarvittaessa voit käyttää mietoa pesuainetta. Kuivaa jalat huolellisesti, erityisesti varpaidenväleistä, sillä kosteus hautoo helposti ihon rikki, jolloin iho altistuu infektioille. Jalkakylpyjä ei suositella niiden hautovan vaikutuksen vuoksi.
  • Kosteuta jalkapohjia pesun jälkeen riittävän rasvaisella perusvoiteella hierovin liikkein. Älä kuitenkaan laita rasvaa varpaiden väleihin hautomisen ehkäisemiseksi.
  • Leikkaa kynnet suoraan, äläkä pyöristä kulmia kuin hienosti viilaamalla, sillä pyöristetyt kynnet kääntyvät helposti ihon sisään.
  • Jumppaa jalkoja päivittäin! Päivittäinen jalkavoimistelu ja tasapainoharjoittelu ehkäisevät muun muassa jalan korkeakaarisuutta ja vasaravarpaita. Varpaiden harittaminen sekä nilkkojen ojennus-koukistusliikkeet ovat perusliikkeitä päivittäiseen jalkajumppaan. Myös säännöllinen liikunta on tärkeää.
  • Hanki oikeanlaiset jalkineet! Diabeettisen jalan jalkavaurioiden ehkäisyssä ja hoidossa suuri rooli on oikeankokoisilla ja hyvillä kengillä. Epäsopivat jalkineet voivat aiheuttaa jalkoihin hiertymiä, kovettumia, vasaravarpaita ja vaivaisenluita. Osta jalkineet iltapäivällä, jolloin jalat ovat jo hieman turvonneet. Vältä kumista ja muovista valmistettuja jalkineita, sillä ne ovat hiostavia ja joustamattomia. Kengän pohjan kannattaa olla tukeva, jotta riittävä iskunvaimennus toimii. Myös erityisiä pohjallisia voidaan tarvittaessa käyttää. Totuttele uusiin kenkiin vähitellen!
  • Vältä paljain jaloin kulkemista niin sisällä kuin ulkona, etenkin jos suojaava tunto puuttuu.
  • Tulehdusriskin vuoksi ihoa syövyttävät aineet (mm. känsälaastarit ja -geelit), kosteutta läpäisemättömät laastarit ja ihoa suojaavat kelmut (mm. keinoiho) eivät ole suositeltavia diabeetikoille. Haavan hoidossa voi käyttää silikoniverkkosidosta tai polyuretaanivaahtolevyä ja rakkojen sekä hiertymien ehkäisyssä jalkatalkkia tai liimattavaa fleeceä. Mikäli varvasvälien iho hautuu, pujota lampaanvillasuikale löysästi varpaisiin.
  • Diabeetikoille suositellaan jalkojen perustutkimusta lääkärillä, diabeteshoitajalla tai jalkaterapeutilla vähintään kaksi kertaa vuodessa.
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi