B5-vitamiini (pantoteenihappo tai kalsiumpantotenaatti) vaikuttaa energia-aineenvaihduntaan, ihon toimintaan ja steroidihormonien muodostumiseen. Sitä saa mm. munasta, maksasta, hiivasta, juustosta, vihanneksista, palkokasveista ja kokojyväviljasta. Puutostiloja ei ihmisellä ole todettu.
B5-vitamiinin mittayksikkö on milligramma (mg).
B5-vitamiini, vaikutus
Pantoteenihappoa esiintyy hyvin harvoin jos lainkaan vapaana happona. Sen sijaan sitoutuneessa muodossa sitä on kaikissa soluissa (pantos = kaikkialla). Pantoteenihappo on rakenneosana elävälle organismille tärkeässä koentsyymi A:ssa. Koentsyymi A:n ja rasvahapposyntetaasin osana pantoteenihapon tehtävänä on vapauttaa energiaa hiilihydraateista, glukoneogeneesissä, rasvahappojen synteesissä ja pilkkoutumisessa, sterolien ja steroidihormonien synteesissä, porfyriinien ja asetyylikoliinin synteesissä sekä yleensä asylaatioreaktioissa.
B5-vitamiini, tarve
B5-vitamiinin (pantoteenihapon) fysiologista tarvetta ei tarkkaan tiedetä, mutta turvallisena ja riittävänä saantisuosituksena aikuisille pidetään 4 – 7 mg/vrk ja lapsilla 2 – 5 mg/vrk.
B5-vitamiinin tarve korostuu tietyissä erikoistilanteissa. Näitä ovat mm.:
- laktoosi-intoleranssi
- keliakia
- raskaus
- imetys
- sairaus- ja toipilasaika
- stressi
- kova fyysinen rasitus
- yksipuolinen ravinto
- pitkäaikainen paasto
- dieetti ja laihdutuskuurit
- ehkäisypillerien käyttö
- runsas alkoholinkäyttö
- epäsäännölliset elämäntavat
Tätä vitamiinia pidetään suhteellisen myrkyttömänä, mutta jatkuva yliannostus voi johtaa ruoansulatuskanavan häiriöihin ja kudosturvotukseen.
B5-vitamiini, puutos
Ihmisillä ei ole tavattu pantoteenihapon puutosoireita tai -sairauksia. Kokeellisesti aiheutetuissa tiloissa puutosoireet näkyvät käsien ja jalkojen puutumisena, väsymyksenä, pahoinvointina, lihaskouristuksina. unihäiriöinä jne. Oireet häviävät nopeasti pantoteenihapolla.
B5-vitamiini, saanti
Pantoteenihappoa saadaan monesta ravintoaineesta. Hyviä lähteitä ovat
- maksa
- munuaiset
- munankeltuainen
- juusto
- liha
- palkokasvit
- vihannekset
- kokojyvävilja
- oluthiiva.