Treeni ja ravinto

Avokado päivässä pitää pahan kolesterolin kurissa

Avokado pienentää tehokkaasti pahan eli LDL-kolesterolin pitoisuuksia. Lue lisää avokadon vaikutuksista.

28.2.2017 Terve.fi

Avokado on Keski-Amerikasta kotoisin oleva puu, jonka hedelmässä on paljon vitamiineja, mineraaleja, kuituja ja muita terveyttä edistäviä aineita. Siinä on myös runsaasti kerta- ja monityydyttymättömiä rasvoja, joiden tiedetään vaikuttavan edullisesti veren kolesterolitasoihin. Amerikkalais-australialainen tutkimus osoittaa, että avokado pienentää tehokkaasti pahan eli LDL-kolesterolin pitoisuuksia. Tämä hyödyllinen vaikutus ei kuitenkaan selity pelkästään hedelmän sisältämien rasvojen perusteella.

Tutkimukseen otettiin 45 ylipainoista tai lihavaa henkilöä. Testattavia ruokavalioita oli kolme: vähärasvainen, kohtalaisesti kerta- ja monityydyttymätöntä rasvaa sisältävä, ja 136 grammaa avokadoa päivässä sisältävä dieetti. Koedieetit olivat peruskoostumukseltaan ja energiasisällöltään samanlaisia. Tutkimus toteutettiin niin, että kaikki henkilöt söivät viiden viikon jaksoja eri dieettejä. Jaksojen välillä pidettiin kahden viikon tauko, jolloin koehenkilöt noudattivat tavallista amerikkalaista dieettiä.

Lähtötasoon verrattuna avokadodieetti pienensi kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin pitoisuuksia tilastollisesti merkitsevästi enemmän kuin muut dieetit. Kohtalaisesti monityydyttymätöntä rasvaa sisältävä dieetti pienensi tasoja toiseksi eniten ja matalarasvainen vähiten. Ainoastaan avokadodieetti pienensi merkitsevästi LDL hiukkasten lukumäärää ja LDL-kolesterolipitoisuuden suhdetta hyvään HDL-kolesterolin pitoisuuteen.

Huomion arvoista on, että kohtalaisesti rasvaa sisältävässä dieetissä oli sama määrä kertatyydyttymättömiä rasvoja kuin avokadodieetissäkin. Tästä huolimatta avokadodieetti pienensi selvästi enemmän LDL-kolesterolin pitoisuuksia kuin kohtalaisesti rasvaa sisältävä. Avokadossa on ilmeisesti rasvojen lisäksi joitakin aineita, jotka vaikuttavat edullisesti kolesterolitasoihin. Tuleva tutkimus selvittänee, mitä nämä aineet ovat.

Lähde: J Am Heart Assoc. 2015;4: e001355

Lue lisää:

Avokadon kypsyys, ravintosisältö ja terveellisyys

Säilytätkö nämä ruoat aivan väärin?

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt