Terve.fi

Säilytätkö nämä ruoat aivan väärin?

Säilytätkö nämä ruoat aivan väärin?
Eniten roskakoriin joutuu kasviksia. Tiedätkö miten säilytät hedelmiä, kasviksia ja juureksia oikein?
Julkaistu 16.4.2015

Suomalaisilta menee vuosittain roskiin kilotolkulla. Eniten heitetään pois erilaisia kasviksia. Ruokahävikki vähenee, kun oppii säilyttämään juurekset, vihannekset ja hedelmät oikein. Tärkeää on huomioida sekä oikea lämpötila että kasviksista erittyvä etyleeni.

Tarkasta ensin lämpötila ja kosteus

Jääkaappilämpötilassa noin 2–6 asteessa kannattaa säilyttää vihanneksista kaalit, idut ja versot, palkokasvit, juurekset, salaatit, sipulit, sienet ja monet yrtit sekä appelsiini. Myös vakuumipakatut tuotteet kannattaa säilyttää jääkaapissa.

Viileäkaapissa noin 10–14 asteessa viihtyvät basilika, inkivääri, kurkut, kurpitsat, munakoiso, paprika ja tomaatti. Näiden lisäksi viileään kannattaa laittaa ananas, papaija, passionhedelmä, sitrushedelmät, melonit, avokado ja mango.

Huoneenlämmössä yli 14 asteessa voi säilyttää bataatit ja banaanit.

Pääsääntöisesti useimmille kasviksille on parasta, kun ilmankosteus on noin 90 prosenttia.

Viileän tilan puutteessa tilanteen mukaan

Nyrkkisääntö on, että jääkaapissa voi säilyttää monet kasvikset, mutta esimerkiksi banaani ja tomaatti menettävät makunsa kylmässä. Jos asunnossa ei ole viileää tilaa, kannattaa ainakin nämä säilyttää huoneenlämmössä, uutisoi Yle.

Muita haastavia säilytettäviä ovat aprikoosi, kiivi, luumu, marjat, nektariini, omena, persikka ja päärynä, jotka pitäisi säilyttää vain 1–2 asteessa. Myös peruna ja chili viihtyvät 6–8 asteen lämpötilassa, jollaista kotioloista voi olla vaikea löytää.

Koska liian lämmin kiihdyttää kypsymistä, on monissa tapauksissa kylmä liian lämmintä parempi vaihtoehto.

Etyleeni vanhentaa kasvikset

Pelkkä lämpötilan ja kosteuden huomioiminen ei riitä, jos haluaa herkutella tuoreilla kasviksilla. Osa niistä nimittäin erittää runsaasti etyleeniä, joka etyleenille aroille kasviksille koituu helposti kohtaloksi.

Etyleeni on kaasu, joka syntyy kasvien hengityksessä. Se nopeuttaa niiden kypsymistä ja vanhenemista sekä vaikuttaa makuun.

Siten paljon etyleeniä erittävät kasvikset mädättävät nopeasti etyleenille herkät kasvikset, jos niitä säilyttää samassa paikassa.

Niinpä esimerkiksi tavallisesti yhdessä säilytettävät tomaatti ja kurkku eivät yhteiselosta nauti, sillä tomaatin runsas etyleenieritys kypsyttää kurkun ennätystahtia.

Tavallisimpia runsaasti etyleeniä tuottavia kasviksia ovat muun muassa aprikoosi, avokado, banaani, luumu, mango, nektariini, omena, papaija, passionhedelmä, persikka, päärynä ja tomaatti. Myös ylikypsät ja homeiset tuotteet erittävät paljon etyleeniä.

Etyleenille arkoja ovat muun muassa appelsiini, chili, greippi, herkkusieni, kaalit, kesäkurpitsa, kurkku, mandariini, munakoiso, palkokasvit, peruna, pinaatti, porkkana, purjo, salaatit, vesimeloni ja yrtit.

Lähteet:

1 kommentti