Kauneus ja Terveys

Anteeksianto on parisuhteen kulmakivi

Anteeksianto on parisuhteen kulmakivi
Anteeksiantaminen on hyväksi parisuhteelle. Tutkimusten mukaan se alentaa verenpainetta ja saa olon ja elämän tuntumaan paremmalta. Science of Relationshipsin mukaan anteeksipyynnön jättämättömyydelläkin on seurauksensa.
Julkaistu: 11.1.2015

Anteeksipyynnön ja anteeksiantamisen välillä on yhteyksiä, joita ei ehkä tule arjessa mietittyä.

Esimerkiksi: annamme anteeksi helpommin sellaisille henkilöille, jotka pahoittelevat omaa käytöstään. Entä jos annamme anteeksi ihmiselle, joka ei pahoittele tekemisiään? Uhrin itsekunnioitus ja minäkuva rapistuvat.

Toisin sanoen kunnioitamme itseämme vähemmän emmekä enää ole niin varmoja siitä, minkälainen ihminen olen.

Toisaalta, kun toilaillut osapuoli yrittää edes pyytää anteeksi ja uhri antaa anteeksi, se voimistaa anteeksiantavan osapuolen itsekunnioitusta ja minäkuvaa.

Urhi kokee olevansa turvassa

Tämä johtuu tutkijoiden mukaan siitä, että tässä tapauksessa uhri tuntee olevansa turvallisemmassa tilanteessa. Toisaalta, jos anteeksipyyntö on vilpillinen tai vähän sinne päin, se kertoo uhrille, että häntä ei arvosteta tarpeeksi.

Kaiken kaikkiaan anteeksianto on yleensä terveellistä niin itselle kuin parisuhteelle, mutta anteeksi ei kannata antaa henkilölle, joka ei kadu tai pyydä itse anteeksi tekemisiään.

Lue myös:

Kommentoi »