Kauneus ja Terveys

Opi kiittämään ja kehumaan

Opi kiittämään ja kehumaan
Näin kun toimit, niin eiköhän ala sujua.
Julkaistu: 1.6.2015

1. Kerro täsmällisesti, mikä asia tai minkälainen toiminta tuotti sinulle hyötyä tai iloa, minkä tarpeen se tyydytti ja miksi tunsit mielihyvää. ”Olet mahtava keskustelija. Tulin tosi iloiseksi kun pyysit minut kylään, koska olin juuri vähän yksinäinen ja juttukaverin tarpeessa.”

2. Jos sinua ujostuttaa mennä kertomaan arvostuksestasi suoraan jollekulle, anna kehut tilanteessa, jossa on useampia ihmisiä: ”Veikko muuten keksi todella hienon ratkaisun siihen aikataulupulmaan, hän pelasti koko reissun.”  

3. Pidä kehumiskynnys matalana, ilmaise päivittäin esimerkiksi viisi kertaa arvostusta eri asioista, eri ihmisille. Siten kehumisesta tulee luontevaa eikä se tunnu niin suurelta töräytykseltä sitten, kun haluat kiittää oikein kunnolla.

4. Jos et keksi myönteistä sanottavaa, mutta sinulta selvästi odotetaan kehuja, etene kysymyksillä ja osoita siten huomiota ilman arvostelua: ”Ahaa, maalasit seinän oranssiksi. Mistä sait idean? Kauanko siihen meni? Maalasitko kerran vai kaksi?”

5. Mieti jo etukäteen, mistä asioista voisit tavatessa antaa toiselle tunnustusta. Tilanteen tullen et sitten äimisty, jos äidin uusi kampaus tai työryhmän ehdotus onkin aivan erilainen kuin odotit.

6. Kun kehut työasioissa vastakkaisen sukupuolen edustajaa, varo kiinnittämästä huomiota sukupuoleen, ulkonäköön, viehätysvoimaan tai muuhun ulkoiseen seikkaan. Jos arvostuksen osoitukseen sisältyy ”simpsakkuuden ihailua”, se vie pohjan koko kiittämiseltä.

7. Pohdi näitäkin ennakolta: Minkälaista kiitosta haluaisit itse mieluiten saada? Mitä tunnustusta olet mielestäsi jäänyt paitsi, vaikka ansaitsisit sen?

8. Kirjoita tilanteesta ja lisää siihen ne kehut ja kiitokset, joita toivot.

9. Hyväksy itsesi epätäydellisenä olentona ja opettele antamaan itsellesi tunnustusta, niin sinun on helpompi nähdä muidenkin ihmisten arvostusta ansaitsevat teot.

Kommentoi »