Treeni ja ravinto

Aloita huippusuosittu triathlon aikuisena!

Fyysisesti vaativan lajin aloittaminen onnistuu aikuisenakin, kertoo Pia Ahti. Se tuo myös lisää iloa elämään. Säntää sinäkin kurssille ja treenaa itsesi kuntoon kesällä.

Teksti Veera Korjus
Kuvat Satu Kemppainen
27.6.2015

Triathlon on yhdistelmälaji, johon kuuluvat uinti, pyöräily ja juoksu. Lajissa kilpaillaan erimittaisilla matkoilla. Täysmatka on kilpailuista rankin.

  • Täysmatkaan kuuluu 3,8 km uintia, 180 km pyöräilyä ja maraton eli noin 42 km juoksua.
  • Sprintissä uidaan 750 m, pyöräillään 20 km ja juostaan viisi kilometriä. Perus- eli ­olympiamatkan lajit ovat 1,5 km uintia, 40 km pyöräilyä ja 10 km juoksua.
  • Puolimatkaan kuuluu 1,9 km uintia, 90 km pyöräilyä ja 21 km juoksua.

Laji vaatii harrastajalta kestävyyttä ja ­intohimoa. Täysmatkaa kutsutaan teräs­mieskisaksi. Suomen Triathlonliittoon kuuluu tällä hetkellä 76 jäsenseuraa. Lista seuroista löytyy liiton nettisivuilta triathlon.fi.  Mitä maksaa? Noin 2000€ vuodessa.

Treenivinkki: Hoida uintitekniikka kuntoon. Seuroilta saa neuvoja.

Lue myös, kuinka kyykkäät pepun pyöreäksi

“Olen tavoitteellinen suorittaja” 

Pia Ahti, 46● Laji: triathlon.● Naimisissa, 17- ja 19-vuotiaat lapset.● Ammatti: verkko-palvelupäällikkö.● Asuu Espoossa.”Valmistauduin kuusi vuotta sitten maratonille. Pari viikkoa ennen kisaa sain välilevyn pullistuman, ja juoksu jäi. Tunsin kuitenkin, että olen tarpeeksi hyvässä kunnossa, jotta voin ryhtyä harrastamaan triathlonia.  Opettelin uimaan kunnolla. Uinti on triathlonin kolmesta lajista teknisin, joten siihen kannattaa paneutua. Harva oppii tekniikan itsekseen.Onnistumisen elämykset ja yhdessä tekeminen ovat lajin parhaita puolia. Muut harrastajat auttavat ja jakavat mielellään neuvoja. Myös mieheni ja poikani treenaavat lajia.Olen tavoitteellinen suorittaja. Olen vaikuttunut siitä, mihin kehoni pystyy. On voimauttavaa, kun pystyy viimein juoksemaan maratonin, pyöräilemään sata kilometriä ja uimaan kaksi kilometriä järvessä.Triathlon ei ole niin rankkaa kuin kuvitellaan. Lajiin kuuluu eripituisia matkoja. Kynnyksen lajin aloittamiseen ei tarvitsisi olla niin iso.Alussa voi ajatella, etteivät lajin kustannukset sisällä kuin uikkarit, lenkkarit ja pyörän. Kun innostuu lajista, haluaa sijoittaa välineisiinkin. Itselläni kuluja kertyy paljon enemmän kuin alussa."

Lue myös: Joko olet kokeillut tehokasta trx-treeniä? Aloita näillä liikkeillä

Ikä vaikuttaa vain palautumiseen 

“En ole ainoa keski-ikäinen harrastaja. Etenkin naisia on tullut paljon mukaan. On motivoivaa nähdä, mihin kykenen ja mihin muut pystyvät. Ikä vaikuttaa lähinnä palautumiseen. Käyn säännöllisesti hierojalla ja osteopaatilla.Pitää varoa, ettei innostu treenaamaan itseään ylikuntoon, vaikka kuinka tykkäisi lajista. On tärkeää huolehtia levosta ja syödä hyvin. Olen saanut treenamisen myötä lisää lihasmassaa. Painoani en ole koskaan sen tarkemmin seurannut.Laji vie 6–12 tuntia viikossa. Kun jostain pitää tosissaan, siihen löytyy aikaa. Treenaan paljon mieheni kanssa. Pyöräilen työmatkoja ja käyn uimassa aamuisin.Harjoitella voi missä vain, ulkona tai sisällä. Olemme käyneet pyöräilemässä Mallorcalla ja Gran Canarialla, missä maisemat ovat uskomattomat. Kuten Suomessakin!Olen säästynyt vammoilta rakkoja ja hiertymiä lukuunottamatta. Lajin monipuolisuus on tehnyt hyvää keholleni, mutta vältän peräkkäisiä juoksupäiviä selkäni takia.Viime vuonna kilpailin ensimmäistä kertaa puolimatkalla. Tänä vuonna aion kisata kahdesti. Jos kaikki menee hyvin, ensi vuonna kilpailen täysmatkalla.”

Lue myös:

Sinäkin voit oppia seisomaan käsilläsi – katso video

Tavoitteena tiukka vartalo – kokeile tätä treeniä

Punnerra allit pois

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi