Sairaudet

Alkoholin vähentäminen pienentää myös syöpäriskiä

Yhdysvaltain syöpälääkäreiden yhdistys ASCO on antanut lausunnon, jossa kehotetaan minimimaan alkoholin juominen syöpäriskin pienentämiseksi.

22.11.2017 Terve.fi

Yhdistys haluaa kiinnittää huomiota alkoholin ja useiden eri syöpien vahvaan yhteyteen.

ASCO päätti tehdä asialle jotain, kun heidän teettämässään tutkimuksessa havaittiin, että 70 prosenttia Yhdysvaltain kansalaisista ei tiedä alkoholin nostavan syöpäriskiä. Juomisen on kuitenkin todettu olevan merkittävä riskitekijä ainakin pään, niskan, ruokatorven, maksan ja paksusuolen syöpien sekä rintasyövän muodostumisessa.

WHO:n alainen kansainvälinen syöväntutkimusjärjestö IACR on luokitellut alkoholin karsinogeeniksi. Lisäksi noin 3,5 prosenttia kaikista syöpäkuolemista katsotaan aiheutuneen alkoholista. ASCO:n raportin mukaan riski on luonnollisesti suurin alkoholin suurkuluttajilla, mutta myös vähäisemmällä juomisella on huomattavia vaikutuksia. Vähäinen juominen määriteltiin alle yhdeksi annokseksi päivässä ja keskiasteinen juominen tarkoitti miehillä kahta annosta päivässä ja naisilla yhtä.

Juovilla naisilla suurempi riski saada rintasyöpä

Vähän alkoholia juovilla naisilla on neljä prosenttia absolutisteja suurempi riski saada rintasyöpä, kun keskiasteisesti juovilla riski on 23 prosenttia suurempi ja yli kahdeksan annosta alkoholia päivittäin juovilla riski on jo 63 prosenttia suurempi. Alkoholi kasvattaa rintasyövän riskiä lisäämällä estrogeenin määrää elimistössä.

Vaikutus on kuitenkin kaikkein voimakkain alueilla, jotka ovat suoraan kosketuksessa alkoholiin. Alkoholin juominen voi nostaa pään, niskan ja ruokatorven syöpien riskin jopa 500-kertaiseksi. Lisäksi alkoholi voimistaa tupakoinnin syöpäriskiä lisäävää vaikutusta, hidastaa syövästä toipumista, pidentää sairaalahoidossa vietettyä aikaa ja lisää leikkausten tarvetta syöpäpotilailla.

Riski on sama riippumatta siitä, mitä alkoholijuomia tutkimuksessa mukana olleet henkilöt joivat. Alkoholi ei ole erilaista oluessa, viinissä samppanjassa tai vodkassa.

Lähde: Journal of Clinical Oncology 16.11.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Tästä syystä alkoholin juominen saa juoksemaan vessassa

Tämän takia kasvosi punoittavat, kun juot alkoholia!

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi