Treeni ja ravinto

Ranskalaisia syövät alttiita diabetekselle

Perunoita ja varsinkin ranskalaisia perunoita päivittäin syövät saattavat sairastua aikuistyypin diabetekseen muita todennäköisemmin.

6.1.2016 Terve.fi

Perunoita ja varsinkin ranskalaisia perunoita päivittäin syövät saattavat sairastua aikuistyypin diabetekseen muita todennäköisemmin. Perunoiden korvaaminen täysjyvätuotteilla pienentää riskiä, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tulokset perustuvat kolmen suuren terveystutkimuksen aineistoihin, jotka yhteensä kattavat 130 000 naisen ja 40 000 miehen terveystiedot. Runsaat 15 000 osallistujaa sairastui aikuistyypin diabetekseen tutkimusten 10–26-vuotisten seurantojen aikana.

Päivittäin ainakin yhden annoksen perunoita syövät sairastuivat diabetekseen noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka söivät perunoita harvemmin kuin kerran viikossa.

Yhteys koski keitettyjä, paistettuja ja soseutettuja perunoita, mutta pääasiassa ranskalaisia perunoita. Onkin todennäköistä, että diabetesriski liittyy perunan sijaan ranskalaisten perunoiden sisältämiin haitallisiin transrasvahappoihin. Osallistujien ikä, sukupuoli, elämäntavat ja muu ruokavalio eivät selittäneet tuloksia.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Lähde: Diabetes Care 2015

Lue lisää:

Hämmentävä löytö: Osa pikaruoan terveyshaitoista poistuu appelsiinimehulla

Pikaruokaa lapselle – näiden sairauksien riski kohoaa

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt