Terve.fi

Leikkauksella silmälaseista eroon

Laserleikkauksia on tehty Suomessa jo parikymmentä vuotta, eivätkä menetelmät ole enää suomalaisille tuntemattomia. Viime aikoina taittovirhekirurgia on kehittynyt myös ikänäön hoitoon tehden myös monitehoisten silmälasien käytön tarpeettomaksi.

Laserleikkausten tullessa markkinoille niitä perusteltiin ratkaisuksi erityisesti vaikeissa työolosuhteissa tai harrastuksissa esiintyviin ongelmiin, esimerkkeinä mainittiin palomiehet tai urheilijat.

Nykyisin kuitenkin valtaosa asiakkaista on ihan tavallisia ihmisiä, jotka hakevat elämisen ja näkemisen vapautta eivätkä halua enää olla riippuvaisia optisista apuvälineistä.

Laserleikkaus on kehittynyt 

Silmäkirurgiassa sarveiskalvoa muovataan yleensä loivemmaksi, eli likinäköistä silmää loivennetaan, jotta silmän optiikka muuttuu normaaliksi poistaen silmälasin tarpeen.

Menetelmät alkoivat pintalaserista, josta siirryttiin läppäkirurgiaan nopean parantumisen ja leikkaukseen liittyvien riskien eliminoimiseksi. Läppäkirurgiaa voidaan tehdä mekaanisilla tai laserlaitteilla.

Nykyisin käytössä on myös sarveiskalvon sisään tapahtuva laserointi, jossa hoitoon käytettävän tunnelin koko on enää 2 mm.

Uusin menetelmä käytännössä poistaa lähes kaikki pienetkin laserleikkauksiin liittyvät riskit. Laserleikkausta varten käytetään puudutusaineena yksi tippa silmään, jonka jälkeen silmä on puutunut. Leikkaus on kivuton tapahtuma, eikä silmän mahdollinen liike vaikuta lopputulokseen.

Nykymenetelmillä laserleikkausten tulokset ovat parempia ja riskit pienempiä kuin ikinä ennen.

Apua myös ikänäköön 

Laserleikkausten tulokset ikänäön hoidossa ovat vaatimattomia, jonka takia niistä on pääosin luovuttu.

Ikänäkö on kuitenkin kirurgisesti täysin hoidettavissa, mutta menetelmänä kannattaa käyttää silmän oman mykiön korvaamista monitehoisella tekomykiöllä. Ikänäköhän johtuu oman mykiön kasvamisesta ja jäykistymisestä, tämän takia silmä ei enää pysty tarkentamaan lähellä olevaa kohdetta oikeaan paikkaan. Lähityöskentelyn apuna joudutaan käyttämään luku-tai moniteholaseja. Usein ikänäön pahetessa myös kaukonäkö heikkenee.

Monitehoinen tekomykiö tarkentaa kuvan usealta etäisyydeltä tehden silmälasien käytön tarpeettomaksi sekä kauko-että lähikatselussa. Uuteen näkemiseen tottuu varsin nopeasti.

Ikänäköleikkaus korvaa myös kaihileikkauksen, koska mykiön vaihtaminen estää harmaakaihen tulemisen. Kaihileikkaushan tulee kaikkien kohdalle, ennemmin tai myöhemmin, joten ikänäköleikkaus ei lisää leikkausten lukumäärää, se tehdään vain aikaisemmin ja saadaan suurempi hyöty, koska harmaakaihen estämisen lisäksi silmälaseja ei enää tarvitse käyttää.

Ikänäköleikkaus tapahtuu tippapuudutuksessa ja se on täysin kivuton tapahtuma. Leikkaustapahtuma on myös varsin helppo, näkökentässä vaan tapahtuu asioita eikä kukaan näe katsella omaa leikkaustaan. Paraneminen on myös varsin helppoa, silmiin tiputellaan tippoja muutaman viikon ajan.

Kaihileikkauksessa voidaan myös käyttää yksitehoisia keinolinssejä, jonka jälkeen ihminen tarvitsee joko luku-tai kaukolasit, mutta pärjää yhdellä voimakkuudella. Kaihileikkaus tapahtuu myös tippapuudutuksessa ja on kivuton tapahtuma.

Erilaiset taittovirhekirurgiset leikkaukset ovat helppoja kokemuksia. Nykytekniikalla tehtynä leikkausten tulokset ovat loistavia ja ongelmia on vähemmän kuin ikinä.

Perusteellinen esitutkimus on tarpeen optimaalisen leikkausmenetelmän valitsemiseksi ja hyötyjen ja haittojen kartoittamiseksi.

Itse leikkaustapahtumaa ei tarvitse pelätä, vaikka se jokaista hieman jännittääkin. Paraneminen on nopeata ja vaatii muutamien viikkojen tippahoidon. Kontrollikäynneillä ihmiset yleensä harmittelevat vain sitä, että tulivat leikkaukseen vasta nyt.

Faktaa taittovirheleikkauksista

  • Laserkirurgiaa tehdään yli 18-vuotiaille kun taittovirheen kehitys on pysähtynyt
  • Laserointi on kivuton tapahtuma
  • Paraneminen on nopeaa
  • Ikänäköleikkaukset ovat nopeiten kasvava silmäkirurgian hoitomuoto    
  • Ikänäköleikkauksen jälkeen ei tarvitse luku- eikä kaukolaseja
Julkaistu: 10.11.2015
Kommentoi »