Terveys

MPR-rokote ei aiheuta autismia, mutta väittelyä käydään silti

Tiedeyhteisön kanta on selkeä: rokotteet eivät aiheuta autismia. Silti aiheesta väitellään edelleen.

8.10.2015 Terve.fi

Aiheuttaa, eipäs aiheuta, aiheuttaa, eipäs aiheuta… Yksi tuoreimmista käänteistä rokotteet–autismi-debatissa syntyi, kun PNAS-tiedejulkaisussa julkaistiin tutkimus, joka on jälleen yksi osoitus siitä, etteivät autismi ja rokotteet ole yhteyksissä toisiinsa. Tämä tulos sai autismin vähenemistä ajavan, rokotekriittisen järjestön takajaloilleen: Newsweek paljasti, että SafeMinds-järjestö oli rahoittanut kyseistä tutkimusta.

Aiheesta on Newsweekin jälkeen Suomessa kertonut ainakin Yle.

Kirjavia väitteitä

Pelko siitä, että rokotteet aiheuttavat autismia on ollut oikea vaihtuvien hypoteesien tarina. Näin kirjoittaa lääkäri-johtaja-professori Paul A. Offit PNAS-tiedejulkaisun sivustolla kommenttikirjoituksessaan. (Offitin täydellisemmät tittelit on kerrottu jutun lopussa.)

Saattaa hyvinkin olla, että Offit osuu naulan kantaan. Vain muutaman klikkauksen päässä on saatavilla monenlaista ja hyvin ristiriitaista tietoa. Kirjavia hypoteeseja esitetään yhä eri tahoilta, vaikka tiedeyhteisön kanta onkin selkeä.

Yhteyttä ei ole

Tiedeyhteisössä vallitseva kanta on se, ettei rokotteiden ja autismin välillä ole yhteyttä. Tästä voi lukea lisää esimerkiksi tästä vuonna 2014 julkaistusta meta-analyysista.

MPR-rokote ei aiheuta autismia, todetaan Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen sivustolla selkeästi:

– Takavuosina levinnyt kohu on todettu useissa tutkimuksissa perättömäksi. Esim. yli 500 000 lasta käsittäneessä tanskalaistutkimuksessa terveydenhuollon rekistereistä haettiin tiedot kaikkien lasten MPR -rokotuksista ja autismidiagnooseista. Rokotetuilta ja rokottamattomilta lapsilta löytyi autismia yhtä usein.

MPR-rokotteen ansiosta Suomesta on saatu lähes täysin häviämään tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko.

Tutkimus: Ei muutoksia apinoissa

Rokotteet, joissa käytetään säilyteaineena tiomersaalia, eivät aiheuttaneet tutkimusapinoille aivomuutoksia tai poikkeavaa käyttäytymistä. Näin kertoo tutkimus, joka julkaistiin äskettäin PNAS:ssa (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America).

Koko artikkeli on avoimesti kaikkien saatavilla.

Tutkimuksessa oli mukana 79 reesusapinaa. Apinat oli jaettu eri rokotusryhmiin. Osa sai tiomersaalia sisältäviä rokotteita yhdysvaltalaisen lasten rokotussuosituksen mukaisesti, osa ei. Apinoita seurattiin vuosina 1990–2008.

Joissakin anekdoottisissa raporteissa on esitetty väitteitä ja pelkoja siitä, että autismin kirjon oireyhtymät voivat liittyä altistumisesta MPR-rokotteelle ja/tai rokotteissa yleisesti käytetylle tiomersaali-säilyteaineelle, kirjoittavat tutkijat. Tälle väitteelle ei kuitenkaan tutkimuksessa saatu vahvistusta.

Epäeettistä tutkimusta, kirjoittaa Gorski

– Miksi tieteentekijät lähtevät mukaan tällaisiin epäeettisiin, hyödyttömiin tutkimuksiin?

Näin kirjoittaa yhdysvaltalainen syöpäkirurgi David Gorski Science-Based Medicine -sivustolla. Gorski on sivuston johtava toimittaja.

Asiallisten tahojen ei enää olisi pitänyt lähteä ollenkaan tutkimaan autismin ja rokotteiden välistä yhteyttä. Tulos on jo kiistattomasti selvillä: yhteyttä ei ole. Näin on osoittanut tutkimus toisensa jälkeen, muistuttaa Gorski. On hyödytöntä uhrata enää yhdenkään apinan henkeä ja yhdenkään tutkijan työaikaa selvän asian selvittämiseen.

Newsweek: Rokotteiden vastustajille sattui vahinko

Rokotteiden vastustajat rahoittivat vahingossa tutkimusta, joka osoitti, ettei autismin ja rokotteiden välillä ole yhteyttä. Vapaasti suomennettuna näin kuului kirjoituksen otsikko, kun Newsweek tarttui aiheeseen. Newsweekin tekstissä kuvaillaan, että rokotteiden vastustajat sen kuin jaksavat väittää toisin, vaikka useimmat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että väitteet lapsuusiän rokotteiden ja autismin välisistä yhteyksistä perustuvat roskatieteelle ja virheelliselle tiedolle.

Vuosina 2003–2013 järjestö nimeltään SafeMinds rahoitti rokotetutkimusta noin 250 000 dollarilla eli 221 000 eurolla, kertoo Newsweek.

SafeMindsin nettisivuilla kerrotaan, että järjestö haluaa taltuttaa maailman ”autismi-epidemian”. Järjestöstä on esitetty kärjekkäitä väitteitä rokotteiden ja autismin yhteydestä.

Järjestö ei tutkimustulosta niele

Piakkoin Newsweekin jutun jälkeen SafeMinds julkaisi oman kantansa omalla sivustollaan. Me emme niele tutkimuksen väitteitä, vaan perehdymme tutkimukseen nyt tarkemmin, kerrotaan kirjoituksessa.

Ja Newsweekin olisi pitänyt otsikoida juttunsa ihan eri tavalla, todetaan rokotekriittisessä järjestössä. Esimerkiksi näin: ”Tieteilijät julkaisevat ristiriitaisia tuloksia – rahoittajat kysyvät miksi”.

Rokotteiden vastustajien syyttämät ainesosat tuntuvat muuttuvan aina sen mukaan, kun tutkimus etenee, sanoo johtava tiedeviranhaltija Alycia Halladay (Autism Science Foundation) Newsweekin jutussa. Aluksi sanottiin, että MPR-rokote aiheuttaa autismia. Tämä väite kumottiin. Sen jälkeen syytettiin säilyteaine tiomersaalia. Tämäkin oletus osoitettiin vääräksi. On esitetty, että myös rokotusten ajoittamisella voisi olla jotain tekemistä autismin kanssa, mutta tämäkin ajatus on kumottu.

Jutun alussa mainittu Offit toimii lastenlääketieteen professorina (Perelman School of Medicine, Pennsylvanian yliopisto). Hän on myös johtaja philadelphialaisen lastensairaalan rokotuskasvatuskeskuksessa (Vaccine Education Center/Children’s hospital of Philadelphia).

Lähteet:

Newsweek 

PNAS: doi: 10.1073/pnas.1500968112

PNAS doi: 10.1073/pnas.1516574112

THL I ja II

SafeMinds I ja II

Science-Based Medicine

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi